01:51, pet, 19. Apr

VIDEO: Hiša vin Kokol iz ljubezni do trte razvila uspešno zgodbo z nič odpadka





Obiskali smo Hišo vin Kokol v Občini Duplek. Z vinogradništvom in vinarstvom se družina ukvarja že več kot 40 let. Vsi izdelki so plod dela njihove družine, ki je, kot pove Emilijan Kokol, iz iskrene ljubezni do trte razvila uspešno družinsko kmetijo.

Njihova zanimivost so predvsem izdelki iz grozdnih pečk

So odličen primer krožnega gospodarstva, saj so razvili novo zgodbo z nič odpadka. Odpadkom namreč podarijo novo vrednost. Grozdne peške iztisnejo v olje grozdnih pečk, izdelki pa so primerni tako za kulinariko kot osebno nego.

Za liter olja grozdnih pečk potrebujejo 15 kilogramov suhih pečk. Olje je uporabno tudi kot prehransko dopolnilo in za nego kože. Najnovejši izdelek, ki je v ponudbi, pa je hladno stiskano olje.

Lani so Slovenijo predstavljali v Bruslju na prestižnem natečaju RIA 2020 v kategoriji krožno gospodarstvo in prišli med 5 finalistov. Prodaja vin in ostalih izdekov se je sicer tokom epidemije skorajda ustavila.

V prihodnje si želijo bolj posvetiti turizmu. Sedaj ponujajo možnost butičnih trgatev. Poleg degustacij si želijo dokončati večji objekt, kjer bi sprejeli več ljudi in jim ponudili tudi domače mesne izdelke.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.