03:12, sob, 20. Apr

VIDEO: Jakobov pohod po Svečini privabil tudi pohodnike z Gorenjske





Jakobov pohod, ki se ga tradicionalno izvede v času,ko vinogradniki postavljajo, je včeraj privabil 14 pohodnikov. Prijavljenih je bilo sicer več, a je napovedano slabo vreme, nekatere odvrnil od pohoda. Tisti,ki so se ga udeležili, pa so bili nagrajeni s postopno vse boljšim vremenom, hkrati pa tudi z ogledom več vinogradniških kmetij v Sloveniji in Avstriji.

“Vsako leto 25. junija, to se pravi na jakobovo, praznujemo dan, ko se postavlja klopotec med vinogradi, to se pravi, da takrat začne grozdje zoreti in je treba ptče malo prestrašiti,” je povedala Pika Radmilovič iz Vinotoura Svečina in dodala: To je dan, ko se tako na naši kot na avstrijski strani postavljajo klopotci. Na drugi strani meje se že deset let zbirajo, v Svečini pa nekoliko manj časa, a povsod je na ta dan veselo. Med pohodniki je bila letos tudi skupina Gorenjcev, ki se niso ustrašili slabega vremena in s vse iz Škofje Loke prišli v vinorodno Svečino. Med njimi tudi Frenk Trdina, ki je izpostavil: “Navdušeni smo, da smo bili tako »korajžni«, da smo v tem slabem vremenu začeli, da se nismo premislili in ugotovili, da se splača. Ker vse to, kar vidimo danes, je odlično, enkratno.”

Naša ekipa je pohodnike ujela pri Izletniški kmetiji Elšnik, kjer so po nekaj urah pohoda, dobili kosilo, še prej pa nazdravili z domačim vinom. Mateja Elšnik iz te kmetije jih je prijazno sprejela, nam pa povedala, da nazdravljamo z rumenim muškatom, ki je znano vino iz njihove kleti. Sicer pa je njihova izletniška kmetija ena od tistih postaj, na katerih se radi ustavijo mnogi pohodniki in izletniki.

Kaj vse so sogovorniki še povedali, pa si lahko ogledate v videoprispevku:

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.