16:07, čet, 28. Mar

VIDEO: Komunalno podjetje Ptuj: “Prenova vodovodnega sistema je nujna!”





Na današnji novinarski konferenci Komunalnega podjetja Ptuj je direktor Janko Širec opozoril, da je prenova vodovodnega sistema nujna. Na posodobitev vodovodnega sistema v Spodnjem Podravju se sicer pripravljajo že več kot dve leti, a je projekt, vreden 50 milijonov evrov, zaradi nesoglasij občin v regiji dosegel mrtvo točko in tako zastal. “Omrežje je v zelo slabem stanju, staro je že več kot 50 let,” je opozoril Širec.

Idejna zasnova je pripravljena, kar je tudi podlaga za nadaljnje projektiranje. “Če bi izdelali tudi projektno dokumentacijo, bi imele občine možnost kandidiranja za različna evropska in državna sredstva,” je na konferenci dejal Širec.

Komunalno podjetje Ptuj opravlja oskrbo z vodo na okoli 1100 kilometrih zastarelega vodovodnega sistema za 23 občin, ki so hkrati tudi lastnice vodovodnega sistema. V video izjavi razlaga direktor Komunalnega podjetja Ptuj, Janko Širec. Zaradi zastarelega vodovodnega sistema se vsako leto zgodi več defektov na omrežju, v lanskem letu so jih beležili več kot 530, številka pa se z vsakim letom poviša za 10 poškodb, ki so potrebne takojšnje sanacije za potrebe zagotovitve oskrbe s pitno vodo.

Zatika se pri dogovoru z občinami

Problem je nastal pri dogovoru o sofinanciranju nadaljnje projektne dokumentacije, pridobitev mnenj in gradbenega dovoljenja. Treba je na tej točki povedati, da čas ni zaveznik investitorja in nas upravljalcev. Ker se bo naslednja finančna perspektiva začela z letom 2021, bi bilo primerno, če ne celo nujno, da bi že s koncem leta 2020 imeli pridobljeno gradbeno dovoljenje in ustrezno gradbeno dokumentacijo, s katero bi se potegovali za različne vire financiranja,” je dodal Širec.

Obstanek projekta sicer ni nikomur v prid. “Ključna naloga nas kot upravljalca je, da so za nas prioriteta uporabniki in v tej smeri se bomo seveda trudili.  in skrbeli v bodoče, da bo v čim večji meri nemotena oskrba in varna pitna voda v pipah naših uporabnikov,” dodaja direktor Komunalnega podjetja Ptuj.

23 občin potrdilo spremembe v cenah oskrbe s pitno vodo, le dve sta jih delno zavrnili

Občine so se pred časom dogovorile, da bodo za potrebe izpeljave projekta v Spodnjem Podravju spremenili cene oskrbe s pitno vodo, ki so jih  medtem potrdili skoraj vsi občinski sveti v regiji. Izjema sta občini Starše in Kidričevo, ki sta elaborat podprli le v delu, ki se tiče vodarine, zavrnili pa del, ki se nanaša na omrežnino.

Sedaj morajo na Komunali Ptuj elaborat spremeniti, v občinah, ki so ga dokončno potrdile, pa bodo v najkrajšem roku začeli še z menjavo števcev na digitalne. “V občinah, kjer so se sicer legitimno odločili, da dela elaborata ne potrdijo, to pomeni zanemarjanje komunalne infrastrukture, ki je že tako ali tako v klavrnem stanju. Tudi nesodelovanje v sistemski zamenjavi priključkov lahko uporabnikom povzroča velike težave,” opozarja Širec.

Letos opravili še dokapitalizacijo podjetja

Na ptujskem komunalnem podjetju so opravili še dokapitalizacijo v višini enega milijona evrov, saj je podjetje dobrih deset let nazaj pri okoljski dajatvi neupravičeno zaračunavalo manipulativne stroške. Ob sanaciji podjetja v letu 2014 so to prakso takoj prekinili. Preveč zaračunani denar so nato na skupščini pretvorili v dodaten osnovni kapital podjetja. Kljub temu se je porodilo vprašanje, zakaj tega denarja ne bi porabili za financiranje projektne dokumentacije, Širec odgovarja, da to ni mogoče, saj da komunala ni lastnica infrastrukture in da ne more vlagati v lastnino občine. Še več občine lastnice, teh je 23, bi si ta denar morale razdeliti, pa tudi financirati ne bi mogle česarkoli.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.