05:37, sre, 3. Jul

VIDEO: Lampiončki: presežki odlične glasbe super bendov, ki so poskrbeli, da je bila publika mokra zaradi plesanja, ne pa zaradi dežja





Sinoči so se odvili Lampiončki. In čeprav so jih prestavili s torka na četrtek in postavili drug ob drugega dva velika šotora, da študenti in drugi obiskovalci ne bi bili zaradi dežja mokri, so bili spet polni vsega. Dobre volje, odlične glasbe, na katero so študenti tako v prvih kot zadnjih vrstah in vseh vmesnih plesali. In peli. Dogajalo pa se je tudi v garderobah, pri šankih in še marsikje drugje.

Publika na Lampiončkih 2024

Pa začnimo na koncu, ne na začetku. Zadnji so namreč nastopili člani benda Mambo Kings, ki bi jim lahko rekli, da so bili še pred nastopom najbolj prikupna skupina v zaodrju, v garderobah, kjer smo jih ujeli med hojo po hodniku. Kot da bi nabirali kilometrino pred nastopom ali pa se ogrevali. In ko smo se ravno zbrali v garderobi, da bi 15 minut pred njihovim nastopom rekli kakšno zanimivost, so dobili zanimivega gosta. Pozdravit jih je prišel sam štajerski slavček Damjan Murko. In potem je pač padel kratek intervju s kralji in slavčkom.

Lampiončki 2024: Mambo Kings in Damjan Murko v garderobi

Bo Damjan Murko zapel z Mambo Kingsi ali ne? Se je to zgodilo že na Lampiončkih?

In glede na to, kako so bili zagreti, bi si lahko obetali tudi skupno sodelovanje. Ampak, najprej je Damjan Murko zaupal, zakaj na Lampiončkih tokrat ni deževalo. Vsaj ne lilo, tistih nekaj kapljic dežja namreč ne štejemo. Da je vse na pravem mestu, da je dobro, da je četrtek in da so šotori, pa da je preventiva odlično uspela, se je dalo razbrati iz njegovega odgovora. Rus, šef Mambo Kingsov, se je spomnil, kdaj je bil že na Lampiončkih in tudi dežja, blata. Štimunga je bila prava tudi zdaj, omenil je Modrijane. In Damjan Murko je pohvalil vse. In razodel, kakšno presenečenje se bo zgodilo in tudi, kaj ostaja velika skrivnost. Skratka, še sreča, da so imeli ušesa, drugače bi se jim usta pri smehu razlezla naokrog in okrog, ker jim je bilo tako super.

Mora biti pravi “vibe”, ki kroži od publike do Crvene jabuke in nazaj. In je bil!

In že lahko preskočimo na zlato sredino oziroma na rdečo. Ko je bila na odru Crvena jabuka. Njihov šef Dražen Žerić Žera je z veseljem že pred njihovim nastopom občutil “vibe” in se spomnil na svoje študentske dni. In obljubil, da bodo zaigrali take pesmi, kot bi jih rad sam slišal, če bi zdaj bil študent. In napovedal skorajšnji izid novega albuma. Rdeče jabolke imajo namreč pripravljene nove pesmi, za vsak mesec v letu eno. Po naključju.

Kako je bilo na odru, pa je znano vsem, ki so peli, plesali, uživali pod odrom in čutili energijo drug drugega.

Peli, vpili, kričali, plesali, uživali do konca in še malo naprej

Za njimi so bili na odru Modrijani. In skoraj se ne da reči, pri kateri skupini so tisti pod odrom bolj uživali. Prepevali so ene in druge pesmi, kričali, plesali … Koliko hripavih glasov je zaradi tega danes, se ne ve, se je pa vedelo včeraj, da se imajo krasno in da uživajo, čeprav je bil letošnji izbor nastopajočih res raznovrsten. Pa dovolj besed, prisluhnite, poglejte, kako je sodelovala publika pri Modrijanih.

Leopold I. si želi na odru Lampiončkov tudi jajca

Seveda je bilo na odru še več bendov. Tudi Leopold I. In to ne sam. Še Emkej je bil tam. Malce skromno je v zgodnjih jutranjih urah rekel, da ne bo nič povedal, ker je “samo” gost. Pa saj ste govorili z Leopoldom, kajne? Seveda. A treba je priznati, domačina, eden in drugi, sta vsak zase odlična, skupaj pa tudi. Ker znata, ker sta iskrena, ker povesta, no, zapojeta, ali zarepata o stvareh, o življenju, o odnosih. In imata svojo publiko. Ta je bila tudi na Lampiončkih. Torej, kaj pravi Michael Leopold. Da mu je bilo fajn, da so se ljudje nabrali pod odrom. Da se je nekoliko bal, da jih bo vreme pregnalo, a vreme je bilo tokrat milostno. In da so Mriborčani, Štajerci večkrat že dokazali, da znajo pripraviti največjo študentsko zabavo in še katero drugo. In ja, letos je bila na odru mešana ponudba raznih glasbenih zvrsti. Ga to moti? Ne. A želi si, da bi bilo tam gor tudi kaj z “jajci”.

Na odru so bili pred njim še drugi. Smetnaki in Jet Black Diamonds, brez katerih letošnji Lampiončki prav tako ne bi bili to, kar so bili.

Smetnaki so vokalno-inštrumentalni bend  šestih glasbenikov, ki so zmagovalci natečaja Šourock 2022. Med njimi so tako entuziasti kot šolani jazzisti, skupaj pa igrajo mešanico skaja, punka in funka, najde se tudi reagee, pop, hardcore, skratka res malo mešano. Mogoče se tudi zaradi tega ne marajo opredeliti, kaj so. Jet Black Diamonds pa je mlada skupina rokerjev iz Vipavske doline. Imajo nekaj svojih singlov. Fantje so tudi najboljši bend natečaja Šourock 2021.

Velika ekipa tistih, ki vsako leto skrbijo za vse od A do Ž

In ja, okrog odra, za njim, pri vseh mešalnih mizah, s prsti na gumbih za pravi zvok, pravo svetlobo so bili še mnogi drugi, ki jih mogoče kdo ne opazi. Prav tako tudi tistih, ki so nekaj dni pred tem postavljali oder, šotore, ograjo, šanke in vse drugo.  Niso v prvi vrsti, da bi jih vsi videli, niso na odru, a še kako pomembni, da nato na Lampiončkih teče vse kot namazano. In da obiskovalci niso žejni in lačni. In tudi vsi tisti, ki so skrbeli za varnost. Letošnje timsko delo za Lampiončke je bilo očitno tako super, da se je še dež rajši umaknil, saj so vse naredili, da bi ga premagali.

Blaž Švab iz Modrijanov na Lampiončkih 2024
Mambo Kings na odru Lampiončkov 2024

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.