17:15, čet, 28. Mar

VIDEO: Maribor z današnjim dnem bogatejši za dva električna avtobusa





MO Maribor daje velik poudarek izvajanju ukrepov trajnostne mobilnosti, ki pred motoriziranim prometom nudi prednost pešcem, kolesarjem in javnemu potniškemu prometu.

Ob tem namenu so danes predstavili projekte trajnostne urbane mobilnost in predali dva električna avtobusov ter avtomatske hitre polnilnice, ki so edine tovrstne polnilnice v širši regiji. Nabavili so jih v okviru projekta Efficience, sofinanciranega iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Mariborski župan Saša Arsenovič je dejal, da gre za enega od ukrepov, s katerimi občina pospešuje trajnostno urbano mobilnost. V obdobju dveh let naj bi občina nabavila še devet električnih avtobusov. “Vizija mesta je narediti najvišjo kvaliteto bivanja za prebivalce celotnega mesta, ne govorimo samo o centru, kjer si želimo več zelenja,manj hrupa, manj ogljičnega odtisa, ampak varne cone in ena izmed začetkov tega ustvarjanja je bil projekt povezave enega zelenega bisera ob Dravi s tistim v parku in tam je vizija: brez robnika od Drave do recimo Piramide ali parka, kar je tudi dobro ne le že pešce in kolesarje, temveč tudi za gibalno ovirane,” je dejal ob tem.

Polnilnici bosta v petih minutah napolnili dva 100% električna avtobusa IVECO E-WAY, dolžine 12 metrov.

V prihodnosti želijo razširiti tudi Mbajk, ki danes šteje že 10.000 uporabnikov, vse do Pohorja. Ena izmed vizij, ki so jih predstavili danes, je, da bi ohranili Maribor kot-15 minutno mesto, kar pomeni, da bi v tem času lahko obiskovalci dosegli vse od kulture, znanja, športa do trgovskega dela. Omenil je tudi, da je želja nekoč vzpostaviti pametno kartico, ki bi povezovala različne vsebine: električne avtobuse, kolesa, čolne.

Avtobusa se napolnita v zgolj nekaj minutah, z enim polnjenjem pa lahko avtobus opravi pet voženj. Podžupan Samo Peter Medved je dejal, da je do uvedbe električnih avtobusov prišla v primernem trenutku, saj smo v času energetske krize: “Delati moramo tudi na prometni infrastrukturi, ki pa ne sme ob tem zaostali. MOM je ob tem zavedanju v zadnjih treh letih naredila velike korake.”

Več v Občinskem informatorju na BK TV.

 

Druge novice

Comment

  • 123445

    15 junija, 2022

    NAJGRSI AVTOBUSI LJUBLJANI LEPSI

    Replay

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.