12:24, pet, 5. Jul

VIDEO: Maribor znova vabi na Festival Stare trte





V Mariboru se bo v drugi polovici tedna odvil Festival Stare trte, ki ga že vrsto let prirejajo v čast najstarejši trti na svetu. Na vinskih večerih se bodo predstavili mladi slovenski in štajerski vinarji, na Glavnem trgu bo tržnica slovenskih dobrot in na Dravi splavarski krst. Vrhunec festivala bo v nedeljo s svečano trgatvijo Stare trte.

“Spet je leto naokoli in pred nami je 23. Festival Stare trte s 37. svečano trgatvijo Stare trte in 39. splavarskim krstom. Čez dva dni začnemo z dogajanjem, ki bo trajalo štiri dni, v katerih se bo zvrstilo 13 dogodkov,” je na današnji novinarski konferenci povedal direktor Zavoda za turizem Maribor Jure Struc.

Letos so poleg lokalnih povabili k sodelovanju tudi ponudnike izven Maribora. “Želimo, da Festival Stare trte postane res urbana, mestna prireditev, ki je namenjena tako promociji Stare trte in mesta kot gastronomije,” je še povedal Struc.

Osrednji festivalski prizorišči bosta znova Hiša Stare trte in Glavni trg. V prenovljenem delu Lenta, kjer se nahaja Stara trta, bodo vinsko-glasbeni večeri, prvi v četrtek s predstavitvijo mladih vinarjev. “Verjamemo, da bo naša generacija prelomna pri postavljanju mariborskega vinorodnega okoliša na svetovni zemljevid,” je dejala Lina Kopše iz Hiše vina Doppler.

Na vinskem večeru v petek se bosta nagrajenim štajerskim vinarjem pridružila belokranjska in dolenjska vinska klet. V soboto pa bo vinsko-kulinarični večer z menijem Mize za štiri, je pojasnila vodja prireditve Doroteja Mauko iz zavoda za turizem.

Tržnica slovenskih dobrot

Na Glavnem trgu bo v petek in soboto Tržnica slovenskih dobrot, kjer se bodo predstavljali ponudniki blagovnih znamk Naše najboljše, Okusiti Laško, Idrija izbrano in Okusi Rogle. Letošnja novost je malica na prostem v izvedbi dijakov Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor, ki bodo med drugim pripravili pohorsko omleto.

Na Lentu bo v soboto splavarski krst, ki ga prireja Turistično društvo Maribor. V nedeljo pa bo svečana trgatev Stare trte, na kateri bo prvi grozd odrezal koreograf in umetniški direktor Baleta SNG Maribor Edward Clug, obenem pa bodo okronali novo mariborsko vinsko kraljico.

Po besedah skrbnika Stare trte Staneta Kocutarja je bilo letošnje leto za rast trte vremensko zelo zahtevno, obenem pa je v teku obnova Lenta, kjer raste. V prvi polovici leta je bilo zaradi gradbišča veliko prahu, zato so trto v času padavin dodatno škropili z deževnico, da bi jo očistili. Količina pridelka je sicer podobna kot lani, njegova kakovost oz. vsebnost sladkorja pa celo nekoliko boljša, je povedal.

Gradbena dela na Lentu, ki so trenutno v zaključni fazi, niso vplivala na turistični obisk Stare trte in njej posvečenega muzeja. Po besedah Struca se obisk zaradi tega ni zmanjšal. “Magnet je očitno dovolj močan, da privablja turiste,” je dejal.

Z letošnjo sezono so turistični delavci v Mariboru in okolici nasploh zelo zadovoljni. “Tudi minule poplave niso pokvarile te slike. Smo še vedno trdno na poti k pol milijona nočitvam, kar se v mestu še ni zgodilo. Poudaril pa bi, da ni toliko pomembno podiranje rekordov v številu nočitev, bolj je pomembno, da ohranimo sobivanje domačinov s turisti in razmišljamo tudi o tem, kakšne vsebine ponujamo obiskovalcu in s kakšnim občutkom ta zapusti naše mesto,” je še povedal direktor zavoda za turizem.

Festival Stare trte predstavlja poklon trti, ki je s starostjo več kot 400 let vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta sveta, ki še vedno rodi žlahtne sadove.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.