18:03, tor, 23. Apr

VIDEO: Mariborski zdravstveni dom na robu zmogljivosti organizacije dela





Direktor Zdravstvenega doma Adolfa Drolca Jernej Završnik je danes povedal, da število novo odkritih pozitivnih testov na covid-19 v Mariboru že tri dni upada, a da je še vedno veliko bolnikov, ki niso preboleli bolezni, hkrati pa je med temi tudi veliko takih, ki potrebujejo intenzivno nego. Zato je še vedno treba biti previden pri stikih z ljudmi. Zdravstveni dom pa v teh dneh, kar se tiče organizacije dela, stoji na robu zmogljivosti. Manjka jim namreč kar 116 zaposlenih zaradi različnih bolezni, poškodb in varstva šoloobveznih otrok.

Včeraj so na mariborski vstopni točki, ki spada po Zdravstveni dom Adolfa Drolca, odvzeli bris 296 osebam. Direktor zdravstvenega doma Jernej Završnik je ob tem dejal, da število pozitivnih testov v Mariboru sicer upada, kar je spodbudno, vendar »pa se je treba zavedati, da imamo veliko število pozitivnih iz prejšnjih dni«. Poudaril je, da pride do poslabšanja stanja pri pacientih tretji, četrti in peti dan. Prav za vse pa je treba ustrezno. Pet do sedem odstotkov gre v bolnišnico, velik odstotni delež teh potrebuje čez nekaj dni tudi intenzivno nego. Veliko breme, kar 93 odstotkov bolnikov pa oskrbujejo nato izbrani osebni zdravniki. Ti skrbijo tudi za vse druge bolnike, ki nimajo covid-19, ampak druge bolezni.

Zdravstveni dom sicer deluje, a se že čuti, da imajo manko zdravniškega osebja. Trenutno namreč manjka zaradi koronavirusa 35 oseb, 33 jih je pozitivnih, dve osebi pa sta v preventivni samoizolaciji. Vseh skupaj odsotnih je 116 oseb, od tega 35 zaradi varstva šoloobveznih otrok, ostali pa manjkajo zaradi bolezni ali poškodb. Tako je trenutno 11-odstotna odsotnost zaposlenih. Direktor je dejal, da organizacijsko delujejo na robu zmogljivosti. Nekaj zdravniškega osebja pa je odšlo na pomoč UKC Maribor, gre za tri medicinske sestre in zdravnico pulmologinjo. Njim pa so na pomoč priskočili tako študenti, ki razbremenijo zaposlene.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.