01:53, pet, 19. Apr

VIDEO: Ministrica Bratuškova: “Želela bi si, da kitajski najemniki s svojimi ravnanji ne škodujejo letališču Maribor”





Ministrica za infrastrukturo je zaradi zapletov obiskala mariborsko letališče Edvarda Rusjana, kjer se je seznanila z obstoječo infrastrukturo in vodstvom novih upravljalcev.

Po ogledu mariborskega letališča so ministrico Bratuškovo prevevali mešani občutki. “Žalostna sem zato, ker tako vrhunska infrastruktura pravzaprav že kar nekaj let takorekoč sameva, vesela pa zato, ker smo na ministrstvu za infrastrukturo uspeli zagotoviti, da letališče, tudi po zapletih s kitajskim najemnikom, obratuje,” je uvodoma dejala ministrica Bratuškova. Obenem pa je še izrazila razočaranje, da od velikopoteznih kitajskih obljub ni ostalo nič. Kljub vsemu pa trenutno situacijo jemlje kot izziv. Več v videu.

Pred takšno uresničitvijo pa državo vsekakor čaka še nekaj ovir. Trenutni kamen spotike je služnostna pot do letališča, katero zaenkrat blokirajo kitajski lastniki. Kljub vsemu ministrica v tem ne vidi prevelike težave. Nikakor si ne znam predstavljati, da bi kdorkoli v tej državi preprečil dostop do državne infrastrukture. Tukaj je tudi mednarodni mejni prehod, policija je na letališču, tako da, kot sem rekla, služnost je urejena. V zemljiški knjigi je vpisana, mi pa bomo postopke peljali, tako kot jih je potrebno peljati. Če pa bi morda prihajalo še do kakšnih zapletov, je pa edina prava pot, pravna pot. V pravni državi se drugače stvari ne da urejati. Pogodba za služnost je bila podpisana, če se ne motim, leta 2016 za dobo 30 let, zakaj do marca letošnjega leta, ta služnost ni bila vpisana v zemljiško knjigo, ni vprašanje zame, ampak za moje predhodnike, ampak smo tudi to uredili,” je bila jasna Bratuškova.

Država ni pravi upravljavec letališč
Ministrica za infrastrukturo je mnenja, da država ni pravi upravljavec letališč.

Vodja letališča je pa je zanikal navedbe, da je letališka oprema v lastni kitajskih lastnikov. O tem je bilo veliko govora, da kitajski lastniki zahtevajo izjemno visoko najemnino njihove opreme, ki je ključna za nemoteno obratovanje letališča Edvarda Rusjana Maribor. “Ne, to je vse v lasti ministrstva za infrastrukturo, torej vse službe, ki spadajo k letališču, imajo vso potrebno opremo, ki je v lasti ministrstva. Vedno je bilo v njegovi lasti, saj je šlo za investicijo ministrstva. Tudi programska oprema je bila v lasti ministrstva in tudi še vedno je,” je bil jasen Smiljan Kramberger, vodja letališča Edvarda Rusjana Maribor.

Stroški upravljanja DRI z letališčem bodo v tem letu znašali 400 tisočakov, v prihodnjem letu pa 1,1 milijona evrov. Trenutno pa so aktivnosti usmerjene v vzpostavitev osnovnega delovanja letališča in njegovo stabilizacijo.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.