17:21, pet, 30. Avg

VIDEO: Na letovanju z ZPM Maribor več kot 1800 otrok





Zveza prijateljev mladine (ZPM) Maribor je letos peljala na letovanje na morju ali Pohorju 1816 otrok, kar je približno toliko kot lani. Kot je danes povedal sekretar Božidar Raušl, so bile vse izmene polne. Veliko zanimanja je bilo tudi za vsakodnevne počitniške dejavnosti v mestu, vse poletje je deloval tudi TOM telefon.

Veliko zanimanja za letovanja je bilo po besedah predsednice ZPM Slovenija Darje Groznik tudi drugod po Sloveniji. Opažajo predvsem velik porast povpraševanja družin otrok s posebnimi potrebami, saj teh otrok ne ločujejo od ostalih otrok. “To je koristno za vse. Eden od naših osrednjih ciljev je spoštovanje različnosti,” je povedala na novinarski konferenci ob robu Neresne olimpijade in Lekovega živžava na Trgu svobode, s katerim mariborska podružnica simbolično zaključuje poletne počitniške dejavnosti.

V okviru vseslovenske akcije Pomežik soncu so za brezplačna letovanja za otroke iz socialno šibkejših okolij zbrali nekaj manj kot 600.000 evrov in s tem odpeljali na letovanje 1246 otrok. Med njimi je bilo 253 otrok s poplavljenih območij in 154 otrok s posebnimi potrebami, ki jih je vodilo 105 spremljevalcev.

V nekaj urah zapolnili vsa razpoložljiva mesta v skupno osmih izmenah za letovanja 

Za izvedbo zdravstvenih letovanj so pridobili nekaj več kot 1,4 milijona evrov in na ta način peljali na brezplačen oddih 5012 otrok. Če prištejejo še otroke, ki so letovali z njimi ob doplačilu staršev, je bilo letos na letovanjih ZPM več kot 12.000 otrok, kar je podobno število kot lani, je pojasnila predsednica.

Predsednica ZPM Maribor Nina Babič je izpostavila pomen prostovoljcev, brez katerih takšna letovanja ne bi bila izvedljiva. Pri njih jih je sodelovalo okoli 280. “Kljub številnim izzivom nam jih uspe vsako leto zbrati dovolj in iskreno se zahvaljujemo vsakemu posamezniku, ki na takšen način daruje svoj čas in energijo,” je dejala.

Sekretar Raušl je pojasnil, da je organizacija letovanj kljub dolgoletnim izkušnjam zelo zahtevna, predvsem ker se zaradi podražitev materiala in storitev dvigujejo stroški izvedbe. Tudi letos so v nekaj urah zapolnili vsa razpoložljiva mesta v skupno osmih izmenah in vključno z ZPM Velenje, ki nima lastnih počitniških kapacitet, na letovanje v Poreču ali na Pohorju odpeljali 1816 otrok, kar je 20 več kot lani. Z mariborskega območja jih je bilo 1659.

Vsako poletje izvajajo tudi dnevne počitniške dejavnosti. Kot je pojasnila koordinatorica dejavnosti pri ZPM Maribor Kornelija Kaurin, so začeli z aktivnostmi v okviru programa Artkamp in Festivala Lent, kjer so zabeležili 6500 obiskov. Nato je sledilo 44 dni t. i. Počitnic s prijatelji, ki zajemajo delavnice v Domu ustvarjalnosti mladih, tematske izlete in dnevno varstvo, kjer so imeli na skrbi skupno 542 različnih otrok. “Spet za eno veliko šolo otrok torej, ki so preživeli počitnice pri nas,” je dejala.

“Mislim, da smo lahko zadovoljni in da so otroci nabrali moči za novo šolsko leto,” je povzela Darja Groznik. ZPM se zdaj preusmerja v dejavnosti, ki jih izvajajo med šolskim letom. Med njimi so Teden otroka in Bralna značka, Otroški parlament.

Eden od zelo pomembnih programov je TOM telefon, prek katerega pomagajo otrokom in mladostnikom v stiski. Mariborska skupina TOM telefon svetovalcev je največja v Sloveniji in šteje okoli 25 prostovoljcev, ki letno odgovorijo na okoli 17.000 klicev.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.