06:43, čet, 25. Apr

VIDEO: Na Ptuju prihodnji konec tedna tretjič Promenada okusov, takšen bo program





Na Ptuju bo 3. septembra tretjič Promenada okusov, na kateri bodo gostovali vrhunski vinski in gastronomski strokovnjaki. Kot je na danes novinarski konferenci povedal organizator Slavko Podbrežnik Dobnik, bo obiskovalcem med drugim na voljo pokušina več kot 60 vrhunskih vin ter degustacijski kozarec z logotipom Salona Sauvignon.
Za zdaj je za dogodek prijavljenih 18 vinarjev iz podravskega vinorodnega območja, morda se bo do sobote številka še nekoliko povečala, kulinarični del bosta tokrat poskrbeli dve kreativni projektni skupini, Mala kuhna iz Maribora in Zavod Na iz ljutomersko ormoških goric. Na prireditvi bo mogoče preskusiti tudi nagrajena vina iz letošnjega festivala Salon Sauvignon, pod okriljem katerega bo tudi potekal dogodek.

“Naša ideja je, da izkoristimo čudovite historične prostore, ki jih ponuja Ptuj. Zato smo prvič dogajanje razpršili po celotnem starem mestnem jedru, lani smo bili v minoritskem samostanu, letos pa bomo na zgornjem dvorišču Ptujskega gradu,” je na novinarski konferenci na Ptuju dodal Podbrežnik Dobnik.

Soorganizatorja dogodka sta Pokrajinski muzej Ptuj Ormož, ki je omogočil izvedbo na Ptujskem gradu, ter Zavod za turizem Ptuj. Direktorica slednjega Tanja Srečkovič Bolšec je povedala, da podpirajo vse dogodke, ki v ospredje postavljajo vino in kulinariko v najstarejšem slovenskem mestu, saj je tovrstna ponudba zelo pomembna pri razvoju turistične ponudbe mesta.

“Vsak gost, ki obišče mesto, ponavadi tudi kaj dobrega poje, zato je to pomemben del ponudbe, ki jo je treba negovati 365 dni v letu. Že Ptujska klet kot najstarejša v Sloveniji, ki se ponaša z najstarejšim vinskim letnikom pri nas, je pomembna za razvoj vinske tradicije, ob tem pa smo eno redkih evropskih mest, kjer v samem središču raste več kot 1100 trsov vinske trte,” je poudarila Srečkovič Bolšecova in dodala, da so to nedvomno zelo močni potenciali na področju vinskega turizma in gastronomije.

Organizatorji bodo v času sobotnega dogodka poskrbeli tudi za glasbeno podlago, saj bo obiskovalce sprejel kantavtor iz Slovenskih goric Tadej Vesenjak, ki je po besedah Podbrežnika Dobnika pesnik, ki opisuje lepote Jeruzalemskih goric, ter duhoviti pripovedovalec zgodb o sladkobi in včasih pelinu življenja prleškega človeka.

Sicer pa bodo teden dni pozneje z enakim dogodkom gostovali tudi v starem mestnem jedru Celja, ob tem pa se za izvedbo dogovarjajo s še nekaterimi slovenskimi mesti, ki se ponašajo z lepimi starimi mestnimi jedri. Eden od ciljev je tudi vzpostavitev povezave med historičnimi slovenskimi mesti, ki gojijo kulturo enogastronomije.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.