02:50, čet, 25. Apr

VIDEO: Na Ptuju že XII. Rimske igre v luči 1950. letnice omembe mesta





Ptuj se bo med 15. in 18. avgustom ponovno spremenil v rimski Poetovio, ko bodo ulice in trge zasedli gladiatorji, legionarji, senatorji, vestalke in drugi Rimljani. Več kot 800 udeležencev iz šestih držav bo v štirih dneh predstavilo življenje in običaje v starem Rimu. XII. Rimske igre (12) letos na Ptuj prinašajo prav poletni spektakel navdahnjen z antično zgodovino. 

Poetovio je bil pred 2000 leti mogočno mesto. Najprej kot vojaška postojanka, kasneje kot pomembno trgovsko in obrtno mesto. V društvu Poetovio LXIX (69) že dvanajst let pripravljajo enega največjih predstavitev rimskega obdobja v tem delu Evrope in si tako prizadevajo obuditi zgodbe stare več kot dve tisočletji, v video izjavi razlaga Andrej Klasinc, predsednik društva za rimsko zgodovino in kulturo Ptuj Poetovio LXIX.

Letošnja novost je tudi prav posebna dirka s konjskimi vpregami. V soboto pripravljajo vrhunec letošnjih Rimskih iger. Po povorki, ki se bo pričela ob 11. uri v centru mesta, se bodo po 12. uri preselili na Panoramo, najbolj znameniti grič, kjer bodo uprizorili Dirko Kvadrig, rimski bojni vozovi v katerega so vpreženi štirje bojni konji. “Zelo težko je dobiti takšne postavitve. Na tem delajo strokovnjaki že pol leta, da poskusijo pripeljati in urediti vse. Želimo si, da bo to en prekrasen moment, ne samo za najmlajše ampak tudi za vse obiskovalce,” dodaja Klasinc.

Da so Rimske igre izrednega pomena tudi za prepoznavnost ptujske občine, so prepričani tudi v vodstvu MO Ptuj, razlaga direktor občinske uprave MO Ptuj, Alen Jevtović.

Rimske igre bodo Ptuju prinesle tudi večjo turistično prepoznavnost, je prepričana Tanja Srečkovič Bolšec, direktorica Zavoda za turizem Ptuj.

Pester štiridnevni program

Rimske igre se bodo pričele 15. avgusta ob 19.00 z otvoritvijo v Rimskem Kampu Poetovio na Štukih, kjer bodo odprli tudi letošnjo novost DOMUS – rimsko hišo. V petek, 16. avgusta, bo organizirana velika večerna zabava v taboru, v soboto pa se bo ob 11. uri začela veličastna povorka po mestnih ulicah z dogajanjem pred Mesno hišo in Orfejevim spomenikom. Nadaljevali bodo na Panoramo, kjer pripravljajo presenečenje iger – Dirko Kvadrig.

Po 14. uri se bo dogajanje preselilo na glavno lokacijo v Rimski Kamp Poetovio, kjer bodo gostje lahko poskusili rimske jedi in pijače ter se tudi sami preoblekli v stare Rimljane. V nedeljo, 18. avgusta, bo dan namenjen predvsem družinam, pestro bo skozi ves dan. Tudi letos bodo izvedli otroške delavnice, kjer se bodo najmlajši zabavali kot pravi mali Rimljani. Pričakujejo obisk skupin iz 6 držav, s katerimi organizatorji sodelujejo že vrsto let.

Rimske igre vrhunec praznovanja na Ptuju

Z letošnjimi Rimskimi igrami na Ptuju dosegajo vrhunec praznovanj 1950 obletnice prve pisne omembe mesta. Društvo Poetovio LXIX bo z Rimskimi igrami in ostalimi dogodki v Rimske Kampru predstavljajo bogato zgodovino mesta in s tem razvijal mednarodno prepoznaven spektakel, ki se bo v prihodnjih letih s pomočjo mreže povezanih mest še obogatil. Na osnovi dosedanjih izkušenj in znanj bomo Rimski kamp Poetovio razvijal v smeri inovativne zgodbe na Ervopskem nivoju. “Rimski kamp Poetovio je naš največji projekt, ki ga želimo fazno dograjevati in dopolnjevati v naslednjih letih in ponujati obiskovalcem predstavitev replik spomenikov, peči za keramiko, obrti, kmetijstva in življenja v Poetoviu. Cilj društva je tudi ustanoviti zvezo mest rimskega imperija, ki bo še bolj povezovala in spodbujala k ohranjanju naše dediščine,” je še dodal predsednik društva Andrej Klasinc.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.