06:37, čet, 25. Apr

VIDEO: Ob sanaciji mostu čez Dravo bo potrebno veliko prilagajanja





Direkcija RS za infrastrukturo bo predvidoma v letu 2021, takoj po izvedbi javnega naročila in pridobitvi izvajalca del, pristopila k sanacije mostu čez Dravo v Rušah, kot smo že poročali.

O omenjenim smo spregovorili z županjo Selnice ob Dravi Vlasto Krmelj, ki nam zaupa, da se veseli, da bo most končno po več kot 30 letih dobil novo preobleko, a se zaveda da bo potrebnega precej prilagajanja. V času izvajanja del je namreč predvidena popolna zapora mostu.

V pripravi je javno naročilo za izbor izvajalca gradbenih del, ki bo predvidoma objavljeno do konca letošnjega leta. Gradbena dela pa se bodo predvidoma začela v prvi polovici prihodnjega leta. Projektantska vrednost gradbenih pa je ocenjena na 3 milijone evrov. Od predvidoma novembra 2020 do začetka del pa omejitev hitrosti na 30 km/h in omejitev prometa za vozila z največjo dovoljeno maso nad 25 ton, nekaj dni je tako postavljen tudi že nov prometni znak, ki pa ga kot lahko vidimo na terenu, nekateri vozniki še niso opazili.

Dela na objektu predvidevajo rekonstrukcijo 131 metrov dolgega mostu z umestitvijo kolesarske steze na eni strani in hodnika za pešce na drugi strani objekta, kar vpliva na spremembo zasnove statičnega sistema objekta. Sprememba statičnega sistema pomeni izjemno zahtevne posege v konstrukcijo, ki v času rekonstrukcije oziroma izvedbe del ne sme biti obremenjena.

Z namenom izvesti strokovno in kvalitetno rekonstrukcijo mostu, morajo zagotoviti ustrezne delovne pogoje ter za čas gradnje vzpostaviti ustrezen in hkrati optimalen začasni prometni režim. Pri iskanju optimalne rešitve glede spremembe prometnega režima v času rehabilitacije mostu je bilo preučenih več variant, med njimi tudi varianta vodenja prometa preko začasnega montažnega jeklenega mostu (Mabey), ki pa se je zaradi specifičnosti območja, izkazala kot neizvedljiva.

Tako je v času gradnje predvidena popolna zapora prometa, obvoz pa bo urejen po državnih cestah preko Maribora. Iz smeri Ruš po Kolodvorski ulici ter po regionalni cesti R2-435, odsek 1432 Maribor – Ruše preko krajev Bezena, Bistrica ob Dravi ter Limbuš. Obvoz se bo nadaljeval po glavni cesti G1-1, odsek Maribor (Koroški most) – cesta Proletarskih Brigad čez Koroški most, kjer se bo v krožnem križišču preusmeril na glavno cesto G1-1, odsek 0245 Ruta – Maribor (Koroški most) do Selnice ob Dravi. V času popolne zapore prehod mostu pešcev in kolesarjev ne bo možen.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.