23:41, čet, 25. Apr

VIDEO: Pogodba o sodelovanju pri organizaciji poletnega Olimpijskega festivala evropske mladine ”Maribor 2023”





Danes je bila v mariborskem Rotovžu podpisana pogodba o sodelovanju pri organizaciji XVI. poletnega olimpijskega festivala evropske mladine “maribor2023.”

Športniki iz 50 držav se srečujejo na poletnem in zimskem festivalu vsaki dve leti

Gre za projekt, ki se izvaja pod okriljem Evropskih olimpijskih komitejev in se ga udeležujejo nacionalni olimpijski komiteji, ki so včlanjeni v EOC. Športnice in športniki iz 50 držav evropskega kontinenta se vsaki dve leti srečujejo na poletnem (sodeluje približno 4.500 udeležencev) in zimskem festivalu (sodeluje približno 1.300 udeležencev).

Festival predstavlja največji športni dogodek za mlade športnike, stare med 15. in 18. letom, ki si nabirajo izkušnje za nadaljnja tekmovanja in se hkrati prvič srečajo z olimpizmom ter se povezujejo v okviru fair-playa in novih prijateljstev. Mnogi mladi športniki so se prav na tem tekmovanju prvič resno preizkusili ter se kasneje pojavili na športnem zemljevidu Evrope. Blaž Medvedšek, Polona Hercog, Vid Kavtičnik, Urška Žolnir, Blaž Janc, Kaja Kajzer so le nekateri med njimi.

V Mariboru se čez dve leti obetajo zanimivi boji v športni gimnastika, stadionski atletika, v košarki 3×3, cestnem in gorskem kolesarstvu, rokometu (fantje in dekleta), v judu, plavanju, tenisu, odbojki (fantje in dekleta), rolkanju, sprintu na mirnih vodah in v nogometu za dekleta.

“Maribor se lahko s svojimi športnimi dosežki in duhom kosa z največjimi mesti v Evropi”

Ob podpisu pogodbe je mariborski župan Saša Arsenovič, med drugim, poudaril: »Maribor se lahko s svojimi športnimi dosežki in duhom kosa z največjimi mesti v Evropi. Izredno vesel sem, da bomo gostili več kot 3600 mladih športnikov na največjem športnem dogodku v zgodovini našega mesta, kot zapuščino Olimpijskega festivala evropske mladine v Mariboru 2023 pa bomo pridobili tudi obnovljene športne površine, ki bodo ustvarile še boljše pogoje tako za profesionalne kot rekreativne športnike. Prepoznavnost, ki jo bo mesto pridobilo v slabih dveh tednih olimpijskega festivala, bomo s pridom unovčili tudi na področju kulture, turizma in medmestnih povezav.«

“Olimpijski festival evropske mladine je dogodek, ki si ga Maribor in Slovenija zaslužita”

Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec pa je poudaril: »Slovenci pregovorno slovimo kot odlični organizatorji športnih prireditev. V juliju 2023 si bodo ljubitelji športa lahko ogledali zanimiva dogajanja v kar 13 športih. Celodnevna prepletanja športa, kulture in drugega spremljevalnega programa bodo plenila čustva mladih športnic in športnikov. Olimpijski festival evropske mladine je dogodek, ki si ga Maribor in Slovenija zaslužita.«

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.