06:22, pet, 19. Apr

VIDEO: Poklukar v Mariboru: “Samo zadostna precepljenost nam omogoča približno normalno življenje”





Minister za zdravje Janez Poklukar je bil danes v mariborskem cepilnem centru, kjer si je ogledal potek cepljenja. Predstavil je akcijo Dnevi cepljenja in njen pomen.

Minister Poklukar je danes bil v nekaj cepilnih centrih po Sloveniji, tudi v mariborskem, kjer je povedal, da je vesel zadnjih podatkov o številu cepljenih. Dejal je, da je zdravstvo z uvedbo dnevov cepljenja ponudilo cepivo pri vratih skoraj vsakega prebivalstva Slovenije in s tem javnozdravstvenim ukrepom, torej cepljenjem, ponudilo 33-krat več zdravja kot pred tednom dni, kajti včerajšnji dan je bilo pocepljenih 33-krat več prebivalcev kot prejšnjo nedeljo.

Glede stanja v bolnišnicah je povedal, da se vidi postopno padanje števila obolelih, a potreba po posteljah je še relativno visoka na intenzivni negi, zato je, po njegovih besedah, grožnja pred omikornom še vedno velika. Ne ve se namreč še, do kakšnih zapletov lahko pride. Dejal je, da je NIJZ na današnji dan potrdil 12 primerov omikrona v Sloveniji in pa 13 sumov na okužbo s to različico ter 91 oseb v karanteni.

Izpostavil je še, da samo zadostna precepljenost pomeni omogočanje bolj zdravega, normalnega življenja. Ob tem misli na polno cepljenost in tudi tretji, poživitveni odmerek, za katerega pravi, da je pomemben iz razloga, da človek dvigne raven zaščite in se zaščiti pred težjo obliko bolezni. Omenil je tudi, da cepljenje ne pomeni 100-odstotne zaščite pred boleznijo, ampak pomeni zaščito pred težko obliko bolezni. Meni, da so tisti, ki so se cepili, izkazali družbeno odgovornost.

Pomočnik direktorja Zdravstvenega doma Adolfa Drolca Maribor Aleksander Jus je dejal, da si želijo ob koncu dneva, po 20. uri, poročati tisoč cepljenih in da bi lahko kmalu dosegli želeno stopnjo cepljenosti in kasneje tudi normalizacijo življenja.

Monika Ažman

Monika Ažman, predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije, pa je dejala, da se zahvaljuje vsem svojim kolegom, hkrati pa se je na javnost obrnila z “zaprosilom, da bi vsi skupaj zmogli s svojo odgovornostjo pokazati, da nam je mar ne samo zase osebno, ampak tudi za vse okrog nas. In da bi dejansko res pristopili k cepljenju”. Meni, da bi z ustrezno precepljenostjo tudi pomagali medicinskim sestram in ostalim zdravstvenim delavcem. Želi si, da bi se vrnili v čas, kot je bil pred epidemijo, da bi vse ambulante in druge storitve v zdravstvu lahko delovale normalno.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.