09:48, čet, 28. Mar

VIDEO: Predstavili zbornik Sij Destrnika, kjer je zbrana večstoletna kulturno-zgodovinska dediščina





V okviru 24. občinskega praznika so obeležili 500-letnico delovanja cerkve, 350-letnico  župnije in 300- letnico delovanja šolstva. S tem namenom so priredili simpozij s predstavitvijo zbornika Sij Destrnika, večstoletna kulturno-zgodovinska dediščina.

Knjiga, na katero bo ponosen vsak občan

Na predlog župana Občine Destrnik, Franca Pukšiča, so se občinski možje odločili izdati zbornik, torej zbir različnih prispevkov o prostoru, ki se danes imenuje Občina Destrnik.  Danes so zbornik tudi predstavili. Snovati so ga začeli jeseni leta 2004, ko so se prvič zbrali in imenovali uredniški odbor. Pisana druščina z različnimi znanji in izkušnjami, vsi pa z istim ciljem – imeti knjigo, na katero bodo ponosni vsi skupaj in vsak občan občine Destrnik posebej.

“To so mejniki, o katerih moramo spregovoriti, jih zapisati in to bo ostalo za nami. Tudi naši zanamci nam bodo za te zapise, dejanja, zelo hvaležni,” je dejal Franc Pukšič, župan Občine Destrnik in se ob tem zahvalil vsem, ki so zaslužni za zbornik.

Marija Hernja Masten je dejala, da so lahko občani Destrnika zelo ponosni: “Ta kulturna dediščina in več stoletno kulturno življenje tukaj se odraža na vsakem kosu, na vsakem trenutku, ki ga ljudje tukaj živijo. Pokazali smo nekaj avtorjev, seveda na to dolgoletno tradicijo v smislu življenja širše v Evropi in pa glede na cerkveno zgodovino, šolstvo, splošno kulturno delovanje dveh pomembnih mož Volkmerja in Murka in pa nenazadnje na to veliko komunalno nasledstvo, mišljeno v smislu današnjega občinskega življenja, kako bogato zgodovino je imelo.”

“Kot se je izkazalo je bilo gradiva precej in to nam je nudilo pristen pogled v življenje ljudi na Destrniku po letu 45. Gre za obdobje, ko se spremeni oblast, ko prebivalce spremlja revščina in precej alkoholizma,” je med drugim dejala Katja Zupanič.

“Prva oblika šolstva se je pojavila že leta 1716. Iz ene preproste sobice, v kateri so učencem podajali prvo znanje, se je zgodilo marsikaj in šola je napredovala skozi vsa ta obdobja od enorazrednice do danes ene najbolj modernih, organiziranih in urejenih šol,” je med drugim dejal Aleš Marđetko iz Osnovne šole Destrnik.

Več v Občinskem informatorju na BK TV.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.