05:54, pet, 29. Mar

VIDEO: Prvi glamPIG na Studencih že stoji, kmalu vse nared za prihod krškopoljskih prašičev





Na zemljišče na Studencih bodo predvidoma najkasneje 29. marca pripeljali krškopoljske prašiče. Preverili smo, kako potekajo dela. Čez vikend so pripeljali prvi t. i. glamPIG, gre za zatočišče za prašiče.

“Nekateri temu rečejo svinjski iglu, je pa to primer dobre prakse iz Nemčije, kjer postavijo te mobilne lesene objekte, malo spominjajo na glamping, mi jih bomo imenovali glamPIG,” pove Aleksandar Jovanović, zastopnik lastnice zemljišča. In zakaj glamPIG? “Da sprostimo te napetosti, ker se vse govori o tej elitni soseski in to ne sodi sem. Dejansko bomo imeli elitno pasmo prašičev, krškopoljskega prašiča, ki je kralj slovenske kulinarike. In taka žival si zasluži glamurozno bivanje.”

Prvi glampig že stoji.

Približno mesec dni nas loči do prihoda prašičev, ko bodo končali z notranjo infrastrukturo, bodo postavili še zunanjo ograjo in električnega pastirja ter pripeljali silos. Urediti je treba še vodo in elektriko. Jovanović pravi, da se bo to končalo relativno hitro.

Mariborski župan Saša Arsenović je pred časom dejal, da imajo izziv s prašičjo farmo in da bodo poiskali možnost, da v tako  gosto naseljenem naselju ne bo omogočene prašičje ali katere druge reje. In kako Jovanovič komentira to? “Jaz mislim, da se je županu zareklo, da verjetno ni mislil dobesedno, da bo preprečil. Mislim, da se vsi zavedajo, da lastnica ima pravico na kmetijski zemlji izvajati kmetijsko dejavnost. In to je kmetijska dejavnost. Vse, kar bomo tukaj imeli, bo v skladu z normativi in predpisi.”

Več v prispevku spodaj.

 

 

 

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.