14:34, sre, 24. Apr

VIDEO: Ptuj znova v rimski preobleki





Ptuj se z današnjim začetkom 15. Rimskih iger za nekaj dni spreminja v rimski Poetovio. Skoraj 800 kostumiranih igralcev iz šestih držav bo predstavljalo življenje in običaje iz obdobja pred 2000 leti, ko je bil ta kraj veliko trgovsko in obrtno središče.

Mesto in Rimski kamp Poetovio na Štukih bodo tako za štiri dni napolnili gladiatorji, legionarji, senatorji, vestalke in drugi starodavni rimski liki.

Po dveh letih okrnjenega programa se Rimske igre vračajo na stare tirnice. “V zadnjih dveh letih smo jih zaradi razmer, povezanih s covidom-19, izvedli v omejeni obliki, brez občinstva, zdaj pa gremo spet na polno,” je za STA povedal predsednik Društva Poetovio LXIX Andrej Klasinc.

Dogajanje se začenja z današnjo posvetitvijo prostora in večerno zabavo v Rimskem kampu Poetovio. V petek bosta tam potekala otroški tabor z ustvarjalnimi delavnicami in večerni spektakel v lani pridobljenem rimskem gledališču.

Osrednji dogodek bo v soboto, ko bo dopoldne povorka po ulicah Ptuja z vsemi udeleženci Rimskih iger. Sodelovale bodo skupine iz tujine, med drugim s prikazom gladiatorskih bojev, obiskovalci pa bodo imeli možnost fotografiranja z “Rimljani” pred Orfejevim spomenikom. Opoldne bo na Panorami spektakel z dirko konjskih vpreg, nato pa se bo dogajanje znova preselilo v Rimski tabor Poetovio, kjer bosta med drugim predstavitev rimskih obrti in rimska večerja.

Nedelja je družinski dan z rimskimi igrami, kjer se bodo obiskovalci lahko zabavali na rimski način do 17. ure, ko bo slovesni zaključek letošnjih Rimskih iger s posvetitvijo glavnega stebra za prihodnje, 16. Rimske igre.

V letu 2019 so v štirih dneh našteli okoli 7000 obiskovalcev. “Gre za največjo predstavitev antike v tem delu Evrope,” je povedal Klasinc.

Iz tujine prihajajo med drugim gladiatorji iz Pulja in legionarji iz Splita, pa tudi skupine iz Italije, Avstrije, Madžarske, Srbije ter Bosne in Hercegovine.

Z Rimskimi igrami obujajo spomine na čase pred 2000 leti, ko je bil Ptuj oziroma Poetovio mogočno mesto. Najprej je bil ključna vojaška postojanka, pozneje pa pomembno trgovsko in obrtno mesto z več kot 40.000 prebivalci.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.