07:17, tor, 17. Sep

VIDEO: Razprava o sežigalnici: Skrbi nas to, da se te stvari umeščajo v prostor, ne da bi vprašali prebivalce





Danes popoldne je v Mariboru potekala okrogla miza v kateri bodo razpravljali o odpadkih v zelenem gospodarstvu, glavna tema debate pa je bila ideja o postavitvi sežigalnice v Mariboru.
Uvodoma po povedali, da je trenutno v sprejemanju uredba za 4 nove sežigalnice odpadkov, ena izmed lokacija pa je, zdaj že jasno da v Mariboru. Nad tem so bili sogovorniki okrogle mize zaskrbljeni, saj so enotnega mnenja, da bi morali strmeti k cilju manj odpadkov v prihajajočih letih, ne pa o velikih sežigalnicah, o katerih je odprtih še veliko vprašanj. Sprašujejo se, koliko odpadkov bodo sežigale, kako zagotoviti učinkovit nadzor, kako bo sežig odpadkov vplival na kakovost življenja lokalnih skupnosti?

Erika Oblak iz Eko kroga nam pove: “Skrbi nas predvsem to, da se te stvari umeščajo v prostor, ne da bi vprašali prebivalce, ne da bi jim dejansko dali na mizo vse informacije iz vseh različnih zornih kotov. Da se potem tudi prebivalci lahko odločijo, na kakšen način in če, bi to sprejeli v svoje okolje.”

Odprtih je veliko vprašanj, na katere javnost ne dobi odgovorov, pravi Urša Zgojznik, direktorica Inštituta za družbene ekologijo.

Na okrogli mizi so bili gostje Thomas Waitz, predsednik Zeleni Evrope, Sandra Krautwaschl, predsednica in članica parlamenta, Avstrijske Štajerske, Georg Schwarzl, član parlamenta Avstrijske Štajerske, Miha Stegel, civilna iniciativa DANES!, Erika Oblak, Eko krog, Katja Sreš, Ekologi brez meja.

Miha Stegel se sprašuje, če bomo v tej sežigalnici na koncu sežigali tudi odpadke, glede na kapaciteto objekta in rentabilnost. Na račun tujih odpadkov pa, kot pove, bodo sežigalnice po Sloveniji obratovale, a dodatno obremenjevala naše okolje in naše prebivalce.

Katja Sreš, Mariborčanka, sicer pa iz društva Ekologi brez meja, pove da jo kot prebivalko Maribora skrbi o tem kakšno so načrti, saj o projektu pravzaprav nič ne ve. Ni seznanjena z nobeno informacijo, ki bi jo želela.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.