05:29, čet, 4. Jul

VIDEO: Razvili so posteljni vložek in SOS-tipko, s katero lahko starostnik pokliče na pomoč





V oddaji Report nam je Urša Gačnik predstavila napravi, s katerimi si lahko tako starejši kot njihovi svojci in delavci v domovih za starejše pomagajo.

Gre za posteljni senzor, s katerimi se spremlja gibanje starostnika in njegovo stanje, ter SOS-tipko, s katero lahko starostnik prikliče pomoč. Urša Gačnik je poudarila, da so v domovih za starejše čakalne vrste načeloma dolge, osebje pa ima veliko dela. Tako so v Gridtechu pred tremi leti razmišljali, kako bi lahko osebju, predvsem v nočnem času, olajšali delo. Dobili so idejo o pametni postelji. V sodelovanju z domom za starejše v Slovenskih Konjicah so ugotovili, da v domu potrebujejo sistem, ki bi jim pomagal v nočnem času.

Nato so razvili posteljni senzor, ki spremlja stanovalce z raznimi obolenji, predvsem z demenco, pri katerih se lahko zgodi, da se ponoči zbudijo, odtavajo kam, zbudijo druge ali pa celo se zgubijo, padejo. Senzor namestijo pod vzmetnico, na tisti del, ki se ne dviguje in ne premika. Tam nato spremlja prisotnost ležega v postelji ter tudi njegov srčni utrip in dihanje. Čde pride do odklona, sistem sporoči naprej. SOS-tipka pa deluje kot mobitel z eno samo tipko. Starostnik lahko, kadarkoli želi, pritisne na tipko in takoj se vzpostavi stik s skrbnikom. SOS-tipka deluje v obe smeri, torej starostnik in skrbnik se lahko pogovarjata

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.