01:45, sre, 24. Apr

VIDEO: Robotka Frida pacientu v UKC Maribor izmerila temperaturo, ga izprašala, nato pa sta skupaj naredila še dihalne vaje





V UKC Maribor so danes predstavili robotko Frido, ki bo sčasoma prevzela nekaj del, ki jih sicer opravlja medicinsko osebje. Danes smo jo videli, kako je prišla do pacienta, mu izmerila temperaturo, ga izprašala po počutju, nato pa sta skupaj naredila še dihalne vaje.

To pa še ni bilo vse. Pacient je namreč lahko z njeno pomočjo pregledal še novice na spletu. Nato pa se je vljudno poslovila in poročala zdravnikoma o pacientovem stanju. Njeno delo je potekalo tako:

Izidor Mlakar iz Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) Univerze v Mariboru je povedal, da so izdelali socialnega robota, ki ima delno človeško podobo z namenom delovanja v študiji. Zbrati nameravajo podatke, ki jih sicer povedo pacienti medicinskim sestram, ko jih te obiščejo v bolniški sobi. Preko vprašalnika namreč robotka Frida zbira podatke o njegovem stanju, o njegovem počutju, ne samo o npr. temperaturi. Da pa pridejo do takih podatkov, potrebujejo pogovor. Vprašanja so na Feriju razvili skupaj z oddelkom za psihologijo.In pri tem je pomembno, da robot sodeluje v pogovoru in da daje pacientu povratni signal. In zato je robot humanoiden, je povedal Mlakar. Frida pa se, kot smo videli, zelo prijazno, vljudno pogovarja tako s pacientom kot tudi z zdravnikom. Mlakar je poudaril, da se Frida nikoli ne jezi, nikoli ni utrujena, da dejansko lahko dela tudi 24 ur na dan. Z njenim delom bi radi delno razbremenili medicinske sestre in drugo osebje. Frida sprašuje govorno, del vprašalnikov pa je lahko tudi viden. Odgovore zbere in jih nato pokaže zdravnikom.

Mlakar je še dejal, da so zelo ponosni, da sodelujejo pri tem projektu.

Bojan Ilijevec, iz UKC Maribor, je po predstavitvi dela Fride in njeni interakciji s pacientom in zdravniki povedal, da je optimističen, verjame pa, da se bodo na začetku pojavili tudi porodni krči. Ves čas bodo skrbeli tudi za varnostni nadzor, da ne bi prišlo do napak.

Robotka Frida je dejansko del mednarodnega projekta  ‘HosmartAI – robot v zdravstvu’ . Gre za mednarodni projekt, ki so ga v UKC Maribor pričeli uvajati v klinično okolje. Predmet projekta je prijazna robotka Frida, ki se bo neposredno vključevala v delo na dveh oddelkih Klinike za kirurgijo (Oddelek za torakalno kirurgijo, Klinični oddelek za abdominalno in splošno kirurgijo). Vojko Flis, vodja projekta HosmartA, je poudaril, da se Frida še vedno uči, obenem pa, da je za njo še vedno nekdo, ki gleda, kaj robot počne. Obenem pa ima tudi varovalko. Poudaril je, da je to eden prvih pilotskih projektov v svetu, temu pa bo pravzaprav sledil še eden.

Bojan Musil iz Oddelka za psihologijo Filozofske fakultetIe Univerze v Mariboru, je povedal, da so roboti že prisotni, a da lahko postane težava, ko so roboti nekoliko podobni ljudem. V samem projektu bodo opazovali namreč tudi to, kako se bodo ljudje odzivali na robota.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.