19:36, čet, 28. Mar

VIDEO: S kurentovim skokom se je pričel 5. letni čas na Ptuju





S kurentovim in korantovim skokom so otvorili 60. Kurentovanje na Ptuju. Bili smo pri Zokiju na Budini, kjer kurenti po tradiciji nadenejo zvonce in začnejo preganjati zimo.

Medtem, ko je večina Slovenije uživala v zasluženem nedeljskem spancu, so se v okolici Ptuja oglasili kurenti in njihovi zvonci. Kurentov skok, ki se zgodi na svečnico ob polnoči, naznanja začetek obdobja (do pepelnice), v katerem lahko kurenti oblečejo svojo opravo in se pojavijo v javnosti ter odganjajo temo, zimo in zlo.

Kurentov skok je običaj, ki ni omejen le na en sam kraj, največjega pa po tradiciji gosti domačija 2. Princa karnevala, Zokija (Zvonka) Križaja v Budini pri Ptuju. Tam se je sinoči zbralo na stotine kurentov in njihovih prijateljev pa tudi ustvarjalci 60. Kurentovanja, vključno z aktualnim 17. Princem kanevala, Baronom Jakobom Zeklom Videmskim, županjo MO Ptuj, Nuško Gajšek in Brankom Brumnom, predsednikom organizacijskega odbora Kurentovanja in generalnim sekretarjem Evropskega združenja karnevalskih mest – FECC.

Več v videu:

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.