18:11, čet, 25. Apr

VIDEO: S projektom Evropa na našem pragu k obveščanju o glavnih smereh razvoja EU ter Evropskega parlamenta





Kakšen je vpliv politik Evropske unije na naše vsakodnevno življenje? Ga sploh zaznamo? Lahko državljanke in državljani nanj tudi vplivamo? Politike EU imajo velik vpliv na naša življenja, pa če se tega zavedamo ali ne. Morda se zdi vpliv državljanov na politiko majhen, a če ga ne bomo izkoristili, bo ničen.

V Zavod PIP – Pravni in informacijski center Maribor so uspešno kandidirali za nepovratna sredstva na Directorate-General Communication (DG COMM) in pripravili projekt Evropa na našem pragu, s katerim bodo občane Podravja obveščali o nekaterih glavnih smereh razvoja EU ter Evropskega parlamenta. Projekt je sofinanciran s sredstvi Evropske unije.

Danes smo obiskali Pohorsko tržnico v Občini Hoče-Slivnica, kjer so se danes nahajali. O projektu je spregovoril direktor Bojan Golčar.

Pripravili so mobilno razstavo v številkah, grafikah in predstavili konkretne načrte prihodnje ekološke politike, načrte za okrevanje po Covid-19, obvladovanje prihajajoče digitalizacije parlamenta ter možnosti vključevanja državljanov v soustvarjanje EU.

Hkrati zbirajo tudi mnenja, ideje in odzive občanov. Zanima jih, kaj so za njih najbolj pomembne teme, ki bi jih morala EU, njene inštitucije ter poslanci v evropskem parlamentu, morali naslavljati. Mimoidočim na Pohorski tržnici smo postavili nekaj vprašanj vezanih na epidemijo in delovanje EU.

Prikaz politik EU sicer poteka v vseh 41 občinah Podravja, več o tem nam je povedala Brigita Horvat, vodja projektov.

Razstavam bo sledilo deset piknikov, na katerih se boste lahko v neformalnem vzdušju pogovarjali s predstavniki Evropskega parlamenta in drugih inštitucij EU. “Na ta način bomo lahko neposredno vplivali na odgovorne politike. Po razstavah in piknikih pa bomo ob koncu leta izvedli Dialoge z državljani, na katerih boste imeli državljani priložnost razpravljati o ključnih temah, pomembnih za EU, z vrhunskimi strokovnjaki in politiki na lokalni, nacionalni in EU ravni,” so še sporočili v Zavodu PIP.

Spremljate jih lahko na Facebook strani TUKAJ, informacije najdete tudi na njihovi spletni strani TUKAJ.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.