14:06, sob, 20. Apr

VIDEO: Tadej Toš napolnil dvorano v Hramu Arnolda Tovornika





Pričela se je sedma, pravljična izvedba Dnevov Arnolda Tovornika. Začetek je bil včeraj, 11. marca, ob 17.00 uri, z otvoritvijo stalne zbirke v likovnem salonu Lojzeta Šušmelja o Arnoldu Tovorniku, sledila je predstavitev monografije o Arnoldu Tovorniku z Markom Koširjem in monokomedija s Tadejem Tošem.

Zbrani so si lahko ogledali razstavo, ki je sicer del stalne zbirke Arnolda Tovornika. Oto Vogrin je ob tem dejal: “Letošnji koncept je tudi predstavitev knjige, zato smo se odločili, da bo ta razstava posvečena Arnoldu Tovorniku in da bomo predstavili del zbirke, ki jo imamo kot likovno podobo. Fotografije smo dobili donatorsko od domačina, g. Helcla. Kipec, ki ga je doniral DOMAČI avtor Janko Lisjak iz varjenega jekla in grafične podobe Tovornik na obisku v Selnici.” Želijo si da bo stalna zbirka dobila še več prispevkov, da jo bodo obogatili vsako leto.

Po razstavi je sledila predstavitev knjige o Arnoldu Tovorniku. Predstavil jo je sam avtor knjige Marko Košir. V pričujoči monografiji je faktografsko prikazana umetniška pot dramskega igralca Arnolda Tovornika. Marko Košir nam je povedal, kaj bralci vse najdejo v knjigi, katero je pripravljal pet let. Več v posnetku spodaj.

“Zaznamoval je kulturo v Sloveniji in si to zasluži”

Dogodkov se je udeležila tudi županja Občine Selnica ob Dravi Vlasta Krmelj, ki je pokomentirala tudi izdajo knjige: “Kot je g. Košir, ki je zbral in izdal knjigo povedal, je Arnold Tovornik med največjimi igralci v Sloveniji, ker je naš občan, je to, da je ta knjiga izdana, zelo ponosni on obeležimo spomin, ki ga na neki način z dnevi Arnolda Tovornika vsako leto obeležimo, menimo pa, da mora spomin naprej rasti in ostati tudi v knjigah, in nekaterih posnetkih, ter da to prenašamo tudi na druge generacije.”

Zaključek prvega dneva s Tadejem Tošem: “Selničani so super publika”

“Osnova za vse, kar se zgodi, je dobra volja, ki je podlaga za humor, ki oblikuje tri noge, to so pesem, ples in smeh, na katerih je postavljeno veselje, iz katerega raste sreča, da bi se lahko iz tega na koncu razvila ljubezen,”  nam je dejal Tadej Toš. In kakšni smo Slovenci, kar se tiče humorja? “Različno na različnih predelih. Naš del je zelo živahen, odziven in ga ceni in ga ima rad.”

Kratek odsek monokomedije si lahko ogledate spodaj:

 

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.