08:07, čet, 25. Apr

VIDEO: Urška Repolusk zavajala svetnike na občinski seji in to priznala





Na 7. izredni seji Občinskega sveta Občine Ruše so govorili o izvedbi investicije Prizidave in delne rekonstrukcije Zdravstvene postaje Ruše. 11 svetnikov sklepa ni podprlo, bili so enotni, da je predlagana investicija previsoka. Županji Ruš Urški Repolusk so očitali, da ne navaja konkretnih dejstev, saj je govorila o precej drugačni kvadraturi, kot je tista, predvidena v razpisu in za katero je investitor poslal ponudbo, kar seveda v celoti spremeni ceno na kvadratni meter,  za cca. 1.000 evrov na kvadrat. Prav tako so menili, da ne morejo zadolževati občine tik pred volitvami in tako morebiti predati nove dolgove novemu vodstvu.

Urška Repolusk zavajala svetnike, da je cena kvadratnega metra 2500 evrov, v resnici pa je kar 3.800 evrov in na koncu tudi svetnikom to na seji priznala.

Na junijski seji v Rušah so v Rebalans proračuna umestili tudi investiciji v zdravstveno postajo v Rušah v višini dobrih 1,5 milijona evrov. Uspešni so bili na razpisu ministrstva za zdravje, od katerega bi prejeli pol milijona evrov. Izvedli so dve javni naročili, prijavil se je le en ponudnik, njegova ponudba pa je bila kar 700 tisočakov višja od predvidene. Ne glede na to dejstvo, je županja predlagala svetnikom, da vseeno investicijo sprejmejo.

Različne številke: Županja kot predlagateljica gradiva ni vedela, koliko znaša kvadratni meter

“886 kvadratnih metrov je, tako da mislim, da to znese 2.500 evrov na kvadratni meter,” je županja uvodoma predstavila svetnikom. Svetniki so jo popravili, da je cena precej višja, saj imajo sami pred sabo razpis, kjer so številke drugačne.

Ceno so si morali izračunati sami

Svetniki so bili nad njeno lahkomiselnostjo presenečeni, celo nad tem, da županja kot predlagateljica gradiva ni vedela, za koliko se bo kvadrat same stavbe gradil. Ceno so si morali izračunati sami in tako ugotovili, da jih je županja zavedla, namreč po njenih besedah naj bi stal kvadratni meter prizidka zdravstvenega doma 2.500 evrov, svetniki pa so ugotovili, da je ta cena kar 3.800 evrov.

“To s temi kvadraturami, komedija je nastala, milo povedano komedija. To je modus operandi razmišljanje naše županje. Ni važno, ali je 780, 740, 640, prave cifre ne vemo, mislim, da je v dokumentaciji zapisano 619, ampak pustimo malenkosti. Če je cena 3.600 evrov ali 2.500, saj ni važno,” je dejal Darko Knez, skupina ZA – Združena akcija.

Investitor v Rušah bo hiše prodajal za vsaj 100 odstotkov manj od predvidene v investicije v Zdravstveno postajo Ruše

Svetnik Lovro Bačun, 2×2 Neodvisna lista,  je omenil tudi dejstvo, da bo drug investitor, ki je kupil zemljišče v Rušah, gradil in prodajal hiše za cca. 1.400 evrov na kvadratni meter, kar je več kot 100 odstotkov manj in dejal, da bi lahko naredili več, da bi dobili še kakšno ponudbo. Županja je dejala, da bi lahko kaj več storili sami svetniki.

“Ogromno je ponudnikov v Sloveniji, ki bi dali ponudbo. Ste koga poklicali? Mi svetniki tega ne moremo delati namesto vas ali pa namesto ljudi, ki so na občini,” je dejala Barbara Jert, skupina ZA – združena akcija.

To je blazna razlika. Mislim, da morajo naši občani vedeti, da smo svetniki mislili na njih, ampak, če bi nekdo ravnal s privatnim denarjem, se za kaj takšnega ne bi odločil,” je dejal Martin Lesjak, samostojni svetnik.

“Pred vsemi ste povedali, da je cena okoli 2.500, sedaj pa ugotavljamo, da je 3.500. Bila je izrečena laž”

“Laž je bila izrečena? No potem pa sem bila v zmoti. V redu potem pa sem vas zavedla in to priznam, če je to toliko pomembno,” je Lovru Bačunu na očitke o zavajanju, odgovorila županja.

Svetnik Mihael Kranjčevič, Neodvisna lista #SKUPAJ: “Cena je takšna, kot je.  Če je 2.500 ali 4.000 mi delujemo gospodarno? Pa koga imate vi tu za norca? Mi je vseeno, kakšna je kvadratura, tako ste rekli. Treba je računati, če želite gospodarno ravnati.”

“Sprejmem, da imam napačni podatek, sprejmem to, da ni cena 2.500 evrov ampak 3.800, sprejmem to. Ampak pred sabo imate ponudbo za 2,2 milijona evrov in o tej ponudbi danes govorimo,” je Krajnčeviču odgovorila županja.

Zadolžili bi se v prihodnjem letu

Županja Ruš je svetnikom dejala, da bi bila investicija izvedena šele v prihodnjem letu, zato bi bilo dodatno zadolževanje v prihodnjem letu, kaj pa je povzročilo dodatno nesprejemanje med svetniki.

“Še posebej me skrbi, ko ste rekli, da se bo ves strošek prelevil na drugo leto. Vemo, kaj je, volilno leto je. Lahko da boste županja, lahko da ne boste. To so projekti, ki ne bi smeli posegati v proračun naslednjega leta,” je poudaril Darko Knez, skupina ZA – Združena akcija.

“Mi se danes pogovarjamo o zadevi, ki bo jo sprejemal, govorim o proračunu 2023, občinski svet. Vprašanje je, koliko svetnikov iz te sestave bo še v novi sestavi. Vprašanje, ali bo županja na tem mestu. Mi se pogovarjamo o zadevi, ki se bo dotikala drugih ljudi, ne vem, morda drugega župana, županja, ne vemo. Volitve so pred nami in stvar ni popolnoma jasna,” je dejal Ladislav Pepelnik iz Neodvisne liste #SKUPAJ.

Če bi želeli investicijo izvesti, bi morali pogodbo podpisati z izvajalcem do konca septembra. Svetniki upajo, da bo županja prisluhnila tudi drugim možnostim, in da bodo občani naposled le deležni dolge pričakovane prenove in dograditve prostorov.

Kaj je bolj srhljivo, da županja kot predlagateljica ne ve, koliko jo bo stal kvadratni meter investicije, ali to, da bi investicija stala skoraj trikrat več, kot stane v Rušah nova gradnja, precenite sami. 

Celoten prispevek najdete spodaj:

 

Druge novice

Comment

  • Pepek stamperli

    26 avgusta, 2022

    Zakaj se najprej ne naredi prehod za pešče med hoferjem in sparom?mislim ,da je toprvenstveno bolj potrebno,saj marsikateri tukaj prečka zelo prometno cesto

    Replay

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.