18:41, čet, 25. Apr

VIDEO: V Avstriji množični protesti proti ukrepom vlade





V Celovcu in Gradcu in St. Pöltnu se je danes zbralo več tisoč ljudi, ki si protestirali proti ukrepom avstrijske vlade za zajezitev okužb z novim koronavirusom, zlasti proti uvedbi obveznega cepljenja proti covidu-19. Protesti v Celovcu in Gradcu so bili mirni, v St. Pöltnu so prijeli nekaj protestnikov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Po zadnji oceni policije se je protestnega pohoda v središču Celovca na avstrijskem Koroškem udeležilo od 5000 do 6000 ljudi, v Gradcu na avstrijskem Štajerskem na dveh protestnih shodih skupaj okoli 30.000 ljudi.

Po številu udeležencev sta bila današnja shoda v Gradcu ena od največjih manifestacij v prestolnici avstrijske Štajerske po letu 1945.

Na celovških protestih je tretjina demonstrantov tudi upoštevala obvezno nošnjo zaščitnih mask ffp2.

“S policijskega vidika smo zelo zadovoljni. Ni bilo nobenih izgredov,” je za APA dejal tiskovni predstavnik celovške policije Rainer Dionisio ob koncu protestov. V prestolnici avstrijske Koroške so se protesti mirno končali okoli 15.30.

“Glasno je, a doslej mirno,” je graške proste ob začetku opisal eden od tamkajšnjih policistov. “Shodu so se vedno znova priključili novi ljudje. Najprej jih je bilo okoli 10.000, na koncu okoli 30.000,” pa je dejal neimenovani tiskovni predstavnik graške policije.

V Gradcu so proteste proti protikoronskim ukrepom pripravili že 15. novembra. Takrat se je zbralo okoli 4000 oseb.

V St. Pöltnu so se protesti začeli okoli 14. ure. Pripravili so jih tamkajšnji svobodnjaki pod geslom Za svobodo. Zaradi nasilnega vedenja je policija prijela nekaj oseb.

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.