20:16, sre, 24. Apr

VIDEO: V Dupleku mladi pokazali svoje inovacije in podjetnost





Na današnjem prvem sejmu o Energetski neodvisnosti so se med drugim predstavili mladi, osnovnošolci in osnovnošolke OŠ Duplek in OŠ Korena, ki so sodelovali pri projektu “Z ustvarjalnostjo in kreativnostjo do podjetnosti”. Učenke in učenci so pokazali kako inovativni so, hkrati pa so razvijali podjetniško žilico in se užili za življenje.

OŠ Duplek in OŠ Korena, sta se prijavili na javni poziv osnovnim šolam za dodelitev spodbud, namenjenih izvajanju aktivnosti za spodbujanje ustvarjalnosti, podjetnosti in inovativnosti med mladimi v letu 2022/2023. Učenci so sami dajali ideje, kaj bi dejansko naredili, poiskali optimalno praktično rešitev, izbrali izdelek za izdelavo glede na preference ciljne skupine, pripravili prototip, izdelali dizajn in etiketo za embalažo, pregledali cene in izračunali lastno ceno ter pripravili kvalitetno prezentacijo, s katero so poskušali prepričati »investitorje« .

Kot sta povedala ravnatelja obeh osnovnih šol s projektom delajo na opolnomočenju otrok, njihovi motiviranosti za prevzemanje odgovornosti, udejanjanju lastnih idej od začetka do konca in učenju praktičnih tehnik reševanja problemov. Tako so morali rešiti kako bi na inovativen način lahko bolje uporabili oblačila, jih predelali in iz tega razvili nove modne trende, ter izdelati tako imenovano pametno stojalo.

V projekt je bilo vključenih 30 učencev OŠ Duplek in 30 učencev OŠ Korena. Odkrivali so svoje lastne potenciale, uresničevali njihove lastne zamisli povezane s organizacijo in izdelavo izdelkov za prodajo oz. promocijo. S pomočjo učenja iz izkušenj bodo razvijali smisel za podjetnost tako, da so spoznali osnove podjetništva.

Tako so osvojili tudi osnovna znanja raziskave trga ter koncepta načrtovalca in uporabnika, vzpodbujali so uporabo spleta za pridobivanje in posredovanje informacij, jih soočili s konceptom vrednosti sredstev, stroškov, omejitve budžeta in s tem povezanim bliskovitim izračunom finančnega modela. Vzpodbudili so jih v razmišljanje o morebitni poslovni možnosti oz. razmišljanje o načinih, kako bi z določeno aktivnostjo tudi zaslužili. Učenci so tudi fizično pomagali pri dejanski uresničitvi ideje po metodologiji Design Thinking, Lean startup in Junior Achievement.

Veliko so razmišljali, eksperimentirali, ugotavljali, spraševali, poslušali, bili ustvarjalni, medsebojno sodelovali, se družili, pa tudi zabave ni manjkalo. Svečana razglasitev in podelitev nagrad najboljšim, se je odvila danes v prostorih športne dvorane Duplek, kjer je med drugim potekal tudi sejem o Energetski neodvisnosti, katerega osrednja nit je bila zelena in digitalna prihodnost.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.