03:28, čet, 25. Apr

VIDEO: V Koči na Žavcarjevem vrhu vas sprejme prijazen slovensko-švedski zakonski par





Slovensko-švedski par Saša Popelar in Šved Bobby Marko sta februarja prevzela v upravljanje kočo na Žavcarjevem vrhu, potem ko je prejšnji najemnik odšel k drugim izzivom. Zdaj Saša in Bobby urejata prostore v koči in njeno okolico ter poskrbita za domačo hrano na jedilniku.

“Moraš vedeti, kaj ven dat, kaj noter,” nam je povedala Saša Popelar, ko smo ju obiskali, in poudarila: “Moraš dati dušo v hišo, če hočeš delati.” V hišo namreč hočeta dati delček sebe, “da razmišlja hiša tako, kot razmišljava midva.” Saša in Bobby, ki je že vrsto let v Mariboru, sta bila pred tem oskrbnika koče na gorenjskem visokogorju. Saša pravi, da je tam bilo drugačno delo kot pa na Žavcarjevem vrhu. Pravi, da sta se veliko naučila in da jima znanja in izkušenj ne manjka.

Koča je pod okriljem Planinskega društva Matica Maribor

Koča je pod okriljem Planinskega društva Matica Maribor. “Več kot je članov, več kot je planincev v društvu, bolj hiša živi,” pravi Saša in dodaja: “Bolj lahko se popravlja, lahko so investicije večje, tako da ni vse odvisno od najemnika ali oskrbnika.”

Pomembna jima je urejena kuhinja in da ostaneta srčna

Povedala je, da jima je pomembna kuhinja, da lahko v njej pripravljata domače jedi. Sama peče kruh. “Pa da sva midva taka, kot sva. Srčna, normalna, delovna, brez pričakovanj,” je dejala in povedala, da sta tam zaradi ljudi. Na jedilniku bosta obdržala nekaj jedi, tudi skutine palačinke, jabolčni zavitek in drugo. V Mariboru sta že imela vegetarijansko ponudbo v lokalu v središču mesta, v planinah imata v jedilniku tudi mesne jedi.

Možno je prespati na skupnih ležiščih

Par ureja tudi skupna ležišča, kjer bo možno prespati, posebno sobo za popoldanski počitek, sobico, kamor lahko gre zaključena družba, sicer pa je na koči velika jedilnica, prav tako tudi terasa.

Več v videoprispevku:

<iframe src=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Ftelevizijabktv%2Fvideos%2F1437810306642676%2F&show_text=true&width=560&t=0″ width=”560″ height=”429″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no” frameborder=”0″ allowfullscreen=”true” allow=”autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share” allowFullScreen=”true”></iframe>

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.