05:25, sob, 20. Apr

VIDEO: V Pokrajinskem muzeju Maribor z jutrišnjem odprtjem razstave in modno revijo začenjajo Mesec mode in športa





V Pokrajinskem muzeju Maribor pripravljajo razstavo Moda in šport, ki jo bodo odprli v četrtek, 11. maja 2023. Ob tem bodo ob 20.30 pripravili tudi modno revijo.

Za cel Mesec mode in športa, ki je povezan tudi s skorajšnjim Olimpijskim festivalom evropske mladine OFEM 2023, ki bo v Mariboru, pa pripravljajo več prireditev. Maja Hren Brvar, višja kustodinja v Pokrajinskem muzeju Maribor, je opisala, kaj se bo dogajalo.

Z odprtjem razstave in modno revijo, ki bo v Mariborskem gradu, kjer je Pokrajinski muzej Maribor, v četrtek, 11. maja, ob 20.30, se začenja projekt Mesec mode in športa. Na modni reviji se bodo predstavili: Elan, Toper, Peak, Goodwill, Lelosi, With Joy, Tanja Uvera, Barbarian Fashion, Firma by Sanja, David Bacali, JKH Identity, Lara Bernot, Patricia Pie in Anja Medle. Obutev: Elle – twisted by design.

Deset let Meseca mode v Pokrajinskem muzeju Maribor

Letošnje leto je za projekt Mesec mode v muzeju pravzaprav jubilej. Obeležujejo njegovo 10-letnico. Letos pa torej s tematiko športa, saj bo med 23. in 29. julijem Maribor glavno mesto športa v Evropi in bo gostil poletni Olimpijski festival evropske mladine (OFEM). V muzeju so zaradi tega zasnovali celoten projekt.

Dres Marcosa Tavaresa, ki bo na razstavi Moda in šport v Pokrajinskem muzeju Maribor.

“V zbirkah oblačilne kulture hranimo namreč tudi veliko predmetov športne dediščine, ki jih bomo predstavili na občasni razstavi, ob tem pa bomo organizirali več dogodkov. Tematiko mode in športa bomo predstavili iz historičnega konteksta, kot tudi iz sodobnega, ko so postala oblačila za prosti čas zasnovana tako za vadbo in hkrati tudi za splošno vsakdanjo uporabo. Ta sodobni fenomen bomo obravnavali iz več vidikov vpliva športa na modo in vpliva mode na različne športne panoge,”  še pravi Maja Hren Brvar.

Razstava Moda in šport v Pokrajinskem muzeju Maribor 2023

Evolucija udobja

Oblačila igrajo ključno vlogo pri različnih športih, saj vodijo k večji zmogljivosti, vzdržljivosti, zračnosti in izboljšanemu udobju pri gibanju. Šport obstaja že zelo dolgo in številne starodavne civilizacije so gojile svoje vrste športov. Stari Grki so se ukvarjali s športom goli in mnogi drugi narodi so imeli za šport ukrojena preprosta in ohlapna oblačila, skozi čas so se spreminjala, prilagajala in tehnično nadgrajevala, sodobna športna oblačila pa imajo veliko bolj prefinjen izraz z mnogimi vidiki. Koncept in zamisel o t.im. »aktivnih oblačilih« sta se skozi čas močno spreminjala. Najbolj očitna privlačnost športnih oblačil pa je nedvomno njihovo udobje. Evolucija raztegljivih tkanin je poskrbela, da so športna oblačila prevzela novo raven udobja in lahkotnosti in kombinacija obeh je ustvarila športni prosti čas. Tako si je tudi športna moda začela utirati pot v visoko modo in se prilagaja modnim trendom kot sestavni del modnega cikla. Šport je svojo priljubljenost pridobival skozi desetletja, tako da so se klasični kosi športnih oblačil znašli tudi v vsakodnevni sodobni modi. Danes predstavljajo športna oblačila del urbane kulture s prepletom ulične mode. Meje med športno, ulično, visoko in urbano modo se brišejo, saj se ustvarja nova estetika sodobnega aktivnega življenja ter nastajajo inovativne rešitve, ki združujejo elemente različnih stilov, estetik in namembnosti v kolažu sodobnih, urbanih oblačilnih kosov.

Razstava Moda in šport v Pokrajinskem muzeju Maribor 2023
Razstava Moda in šport v Pokrajinskem muzeju Maribor 2023
Razstava Moda in šport v Pokrajinskem muzeju Maribor 2023

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.