03:41, čet, 25. Apr

VIDEO: V SVZ Hrastovec uredili rdečo cono, pripravljajo pa tudi dodatne ukrepe za zamejevanje virusa





Po tem, ko so v Socialno varstvenem zavodu Hrastovec odkrili nekaj okužb s koronavirusom med stanovalci in zaposlenimi, skušajo čim boljše rešiti težave. Vzpostavili so rdečo cono, s pomočjo lokalne skupnosti pa imajo izdelan tudi načrt preprečevanja širše okužbe z vzpostavitvijo dodatnih rdečih con, če bo potrebno. Res pa je, da je v zavodu specifična situacija, saj so njihovi stanovalci osebe s težavami v duševnem zdravju in razvoju.

Direktorica SVZ Hrastovec Andreja Raduha je tako izpostavila, da se njihov zavod zelo razlikuje od domov za starostnike, saj njihovi stanovalci zelo težko razumejo, da morajo počakati v sobi in se ne družiti. Zaradi tega morajo biti še bolj preventivni. Obiske so prepovedali že 9. oktobra. Imajo pa tudi krizni team, ki se odloča na podlagi situacije, kako postopati. Trenutno je v zavodu zaposlenih 480 oseb na različnih področjih, situacijo še obvladajo na vseh lokacijah, večjih težav še nimajo, med enotami ne prehajajo. Če bo potrebno, bodo za nekatera dela vpeljali prostovoljce, npr. v pralnici, za opravljanje voženj. Zaradi specifičnega dela s stanovalci pa bi zaenkrat težko našli ustrezen dodaten kader oziroma prostovoljce. Zdaj, ko nimajo obiskov, izvajajo zaposleni s stanovalci razne delavnice, tako da jim ni dolgčas.

Več pa v videoposnetku pogovora z direktorico:

V SVZ Hrastovec so bili prejšnji teden obveščeni o pozitivnem brisu na SARS-CoV-2 pri eni od stanovalk na Varovanem oddelku 1. “Takoj smo pristopili k predvidenem ukrepom in smo vse stanovalce in zaposlene na Varovanem oddelku 1 in 2 testirali. Rezultati stotih testiranj so na žalost pokazali še dva pozitivna brisa pri stanovalcih in petih zaposlenih. Stanovalka, ki je bila prva okužena se zdravi v Covid bolnišnici v Brežicah. Ostala dva stanovalca sta enako kot pozitivni zaposleni v samoizlaciji in se počutijo dobro ter ne kažejo simptomatskih znakov okužbe,” so zapisali po prvih odkritih primerih in dodali: “Po navodilih infektologa preverjajo svoje morebitne kontakte. Ostali potrebni odvzemi kakor tudi ukrepi se bodo izvajali v skladu z navodili pristojnega epidemiologa in infektologinje. Sprejeli smo vse predvidene ukrepe za preprečitev širjenja okužbe v zavodu v skladu z našim načrtom preprečevanje širjenja okužbe. Situacijo trenutno obvladujemo in imamo dovolj zaščitne opreme, zaenkrat uspemo organizacijsko tudi s kadrovskega vidika. O nastali situaciji je bil obveščen tudi župan Občine Lenart mag. Janez Kramberger, ki je takoj ponudil pomoč Civilne zaščite. Lokalna skupnost je v neposredni bližini pomagala zagotovitvi prenočišče za zaposlene, ki se po končanem delu ne želijo vrniti domov.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.