03:41, pet, 19. Apr

VIDEO: Vino Mistik združuje kurente in Ptujsko klet





V vinskem hramu Ptujske kleti so predstavili letošnje vino Mistik, poimenovano tudi kurentovo vino, ki je plod sodelovanja med Zvezo društev kurentov in Ptujsko kletjo.

Predstavitve vina, ki je že tretje leto zapored plod sodelovanja med Zvezo kurentov in Ptujsko kletjo, so se udeležili županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek, predsednik Zveze društev kurentov Vlado Hvalec, direktor Ptujske kleti Tine Kek, predsednik organizacijskega odbora 59. Kurentovanja in generalni sekretar FECC Branko Brumen, Baron Jakob Zekel Videmski, 17. princ karnevala Darko Cafuta, enolog Ptujske kleti Maksimiljan Kadivec in Katja Gönc, direktorica Javnega zavoda za turizem Ptuj. Mistik z letnico 2018 je sicer izdelan iz grozdja sorte zeleni silvanec, ki so ga kurenti ročno trgali v Halozah, natančneje v Vareji, v vinogradu, ki ga obdeluje vinogradnik Kmetec.
Županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek je navdušeno pozdravila tradicijo, s katero se dober glas Ptuja, kurenta in vina ponese tudi v svet in najstarejše slovensko mesto postavlja na zemljevid vinskih turističnih destinacij. Sodelovanje med kulturo in gospodarstvom je po njenem mnenju nujno. “Ko bomo razmišljali in delovali kot eno, bomo najmočnejši in takrat lahko delamo najboljše zgodbe,” je še povedala Gajškova. V primeru vina Mistik je takšna filozofija že pokazala prve sadove, saj se vino Mistik letos pemierno seli na Ameriški trg.

O vinu Mistik in postopku ustvarjanja skrivnostnega in unikatnega kurentovega vina je spregovoril tudi enolog Ptujske kleti Maksimiljan Kadivec, ki je za nastanek letošnjega Mistika uporabil nekoliko drugačne prijeme kot sicer.

Direktor Ptujske kleti Tine Kek je izrazil zadovoljstvo ob še eni uspešni zgodbi in dodal, da se v Ptujski kleti z zadovoljstvom soočajo z novimi izzivi.

Ob tem je predsednik Zveze društev kurentov Vlado Hvalec poudaril, da je izjemno vesel sodelovanja z gospodarstvom, ki je dodatno obogatilo karnevalsko dogajanje na Ptuju in poskrbelo tudi za marketing izven meja naše države. Sodelovanje je bilo na začetku zgolj enostransko in finančno naravnano, kar pa je želel Hvalec spremeniti.

Ptujska klet bo, ob omejeni seriji 1.120 steklenic vina Mistik, na ameriškem trgu predstavila dve posebni polnitvi: Mistik – white in Mistik – rose. Narejeni sta iz dveh tipičnih sort grozdja, ki rasteta na Štajerskem že stoletja.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.