18:14, pet, 19. Apr

VIDEO: Voznik Darsa po štajerski avtocesti vozil vzvratno





Po družbenih omrežjih je zaokrožil videoposnetek, ki ga najdete na dnu članka, kjer je jasno razvidno, da vozilo Darsa vozi vzvratno na odstavnem pasu na štajerski avtocesti.

Zakaj se je voznik vozila Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji, odločil za manever, kjer po avtocesti vozi vzvratno, ni jasno. Zakon o pravilih cestnega prometa pravi, da je “na vozišču avtoceste in hitre ceste prepovedano obračanje, vzvratna vožnja, ustavitev ali parkiranje.”

Na odstavnem pasu ali odstavni niši je prepovedana vožnja, parkiranje ali ustavitev, razen ustavitev v sili in ustavitev zaradi nudenja potrebne pomoči. Voznik vozila, ki je ustavil v sili, mora poskrbeti, da se vozilo takoj odstrani. Če tega ne stori, odstrani vozilo na njegove stroške izvajalec rednega vzdrževanja cest, skladno z določbami zakona, ki ureja ceste.

Na odstavnem pasu ali odstavni niši lahko vozijo in ustavijo vozila:

1.nujne medicinske pomoči, gasilska vozila in vozila zaščite in reševanja pri izvajanju intervencijskih nalog,

2.izvajalca rednega vzdrževanja avtoceste pri pregledu in vzdrževanju ceste ter pri izločanju vozil,

3.upravljavca cestninskih cest, ki jih pri izvajanju nadzora uporabljajo cestninski nadzorniki,

4.policije in vojaške policije pri nadzoru in urejanju cestnega prometa in

5.inšpektorjev pri opravljanju inšpekcijskega nadzora.

Pri tem morajo biti vsa navedena vozila označena s predpisanimi svetlobnimi znaki oziroma s pomičnimi signalnimi ali zapornimi tablami.

Zakon pa ne omenja, da bi bila za njih dovoljena vožnja vzvratno po odstavnem pasu.

Z vprašanji smo se obrnili na Dars, kjer so nam odgovorili, da včerajšnji dogodek interno že preiskujejo: “Dogodek se je, kot je razvidno iz posnetka, zgodil na štajerski avtocesti, na območju priključka Arja vas, kjer je vozilo cestninskega nadzora zapeljalo vzvratno po odstavnem pasu. Sicer pa gre za ravnanje, ki je nevarno in nesprejemljivo. Od cestninskih nadzornikov namreč upravičeno pričakujemo, da bodo delovali zakonito, profesionalno in bodo vzor vsem uporabnikom avtocest.”

“Za takšna ravnanja ni nobenega opravičila. Žal se kljub vsemu trudu, ki ga vlagamo v to, da bi cestninski nadzorniki delali zakonito, profesionalno in vzorno, dogajajo nezaželene stvari. Potem ko bodo ugotovljene okoliščine dogodka, bodo proti cestninski patrulji oz. vozniku sproženi ustrezni ukrepi,” so še dodali na Darsu.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.