19:46, čet, 28. Mar

VIDEO: Začela se bo gradnja dodatnih protipoplavnih ukrepov v Dupleku





V Dupleku se bo kmalu začela izgradnja dodatnih protipoplavnih ukrepov. Potem ko so leta 2015 zgradili nasip ob reki Dravi, bodo zdaj protipoplavno uredili Žitečki potok, ki ob močnih padavinah in visokem vodostaju Drave še vedno poplavlja.
Ukrep sodi v okvir operacije Zagotovitev poplavne varnosti porečja Drave – območje Ptujske Drave, ki se večinsko financira iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Kot je na današnji predstavitvi projekta krajanom povedala Blanka Grajfoner iz Direkcije RS za vode, so oktobra letos podpisali pogodbo z izbranim izvajalcem del VGP Drava Ptuj, ki je že vložil zahtevo za izdajo gradbenega dovoljenja. Ko bo to izdano, bodo začeli z gradbenimi deli, ta pa bodo po napovedih zaključena do začetka junija prihodnje leto.

Predstavnica projektantov Tijana Mićić je pojasnila, da je predvidena izgradnja 189 metrov dolgega visokovodnega betonskega zidu in zemeljskega nasipa dolžine 390 metrov, ki se bo priključil na Šolsko pot in nato cesto Talce, ki ju bodo zvišali. V času gradnje bodo uredili dostopne poti.

Izdelavo projektne dokumentacije financirala Občina Duplek

Projekt, ki zajema še ureditev poplavne varnosti v Staršah in Čreti, je ocenjen na nekaj manj kot milijon evrov.

Izdelavo projektne dokumentacije je financirala Občina Duplek, kjer so po besedah župana Mitje Horvata zadovoljni, da se končno začenja tudi druga faza protipoplavnih ukrepov v njihovih krajih. Žitečki oziroma Dupleški potok, ki je pritok Drave, namreč ob razlivanju ogroža stanovanjske hiše in bližnji bencinski servis, poplavi pa tudi regionalno cesto.

V prvi fazi, ki se je zaključila leta 2015, so v Dupleku zgradili dobre štiri kilometre dolg nasip ob Dravi, ki je stal 5,1 milijona evrov.

Z vsemi temi ukrepi naj bi bila Občina Duplek bolje zaščitena pred stoletnimi vodami ter posledično poplavno škodo. Župan je opozoril, da gre v prvi vrsti za zaščito stanovanjskih objektov, medtem ko bodo kmetijska zemljišča v primeru poplav še vedno pod vodo. To je po njegovih besedah neke vrste kompromis med naravovarstveniki in lastniki zemljišč. “Še vedno pa bomo opozarjali, da je potrebno redno vzdrževanje stare struge Drave,” je poudaril.

Operacija Zagotovitev poplavne varnosti porečja Drave – območje Ptujske Drave zajema ukrepe na območju ob Dravi od hidroelektrarne Mariborski otok do jezu Markovci in je ocenjena na 14,8 milijona evrov. Poleg teh v Dupleku zajema še ukrepe v mestnih občinah Maribor in Ptuj ter v Občini Starše. Za pridobitev sredstev iz Evropskega sklada za regionalni razvoj morajo biti izvedeni do konca leta 2023, kar pa v nekaterih primerih zaradi nasprotovanja lastnikov zemljišč ali drugih deležnikov ni dosegljivo.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.