06:23, sob, 22. Jan

VIDOE: V Zagrebu 15 tisoč protestnikov proti covidnim potrdilom in ukrepom, prišlo do incidenta

V Zagrebu se je včeraj odvijal shod nasprotnikov covidnih potrdil in epidemioloških ukrepov. Več tisoč protestnikov, po poročanju portala Index.hr naj bi jih bilo 15.000, je v hrvaško prestolnico prispelo iz vseh koncev države.

Protestniki, ki so okoli 15. ure v dveh skupinah krenili proti osrednjemu zagrebškemu Trgu bana Jelačića, od hrvaške vlade pa so zahtevali ukinitev covidnih potrdil, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina. Ta so v državi obvezna v zdravstvu, sociali ter državnih in javnih ustanovah.

Po mnenju udeležencev shoda oblasti državljane, ki covidnih potrdil nimajo, protiustavno in protizakonito izključujejo iz družbenega življenja ter jim onemogočajo odhod na delo in študij ter odrekajo temeljno ustavno pravico do dela.

Shod “Beli tihi marš”

Na transparentih je med drugim mogoče zaslediti napise, kot so “Ne slepemu zaupanju oblastem”, “Živi in pusti drugim, da živijo” ter “Smrt covid fašizmu, svoboda narodu”.

Na lokaciji je bila tudi policija, ki je sproti ustavljala promet in zapirala sosednje ulice. Povedali so, da shod, ki se na družbenih medijih imenuje “Beli tihi marš”, ni prijavljen in da bo udeležence snemala.

Prišlo do nasilja

Prišlo je tudi do incidenta, ko so protestniki na Trgu bana Jelačiča napadli poročevalca televizije RTL Gorana Latkovića. Povedal je, da so ga napadli od zadaj in da je dobil dva udarca v glavo in rebra, incident pa bo prijavil policiji.

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah zabeležili 5614 novih okužb s koronavirusom, umrlo je 65 ljudi, je danes sporočil nacionalni štab civilne zaščite. Aktivno je okuženih skoraj 35.000 ljudi, med katerimi jih je 2542 na zdravljenju v bolnišnicah, respirator pa potrebuje 320 bolnikov.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *