05:38, čet, 25. Apr

Vindišar o spremembah pri protokolu testiranja na covid: testiranje moramo razumeti kot analogno merjenju telesne temperature





Državni sekretar na Ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je na vladni novinarski konferenci predstavil spremenjen protokol testiranja na covid.

“Vsi si želimo, da ukrepi za zajezitev širjenja okužb ne bi bili več potrebni, toda dejstvo je, da trenutne številke kažejo, da smo še daleč od cilja. Testiranje, predvsem pa samotestiranje moramo v tem trenutku razumeti kot analogno merjenju telesne temperature, saj je to najbolj osnoven in najbolj učinkovit ukrep za okrivanje kužnih posameznikov in prekinitev verige in nadaljnjem prenosu okužb.”

Zagotoviti vzdržen sistem v laboratorijih

“Namen spremembe protokola je, da kljub strmemu naraščanju okužb zagotovimo vzdržen sistem v laboratorijih, ki zagotavlja prednostno dostopnost do teh preiskav za vse hospitalizirane paciente in vse paciente, ki imajo zdravstvene težave, ki potencialno zahtevajo hospitalizacijo,” je dejal Vindišar in dodal: “Seveda pa želimo vsem ostalim čim prejšnjo potrditev okužbe in s tem izoliranje kužnih posameznikov in tako preprečiti nadaljnje širjenje virusa.” Izpostavil je, da je virusno breme v družbi takšno, da se mora vsak posameznik, ki ima znake okužbe dihal, samoizolirati v času čakanja na sam odvzem brisa in prav tako v času čakanja na njegov izid. “Odstopanje od tega je v sedanjih razmerah popolnoma nedopustno,” je poudaril.

Vrh pri hospitalizacijah  naj bi bil okoli 2. februarja

Dejal je, da se pri projekciji reprodukcijskega števila 1,4, ki je trenutno aktualno, vidi, da se število okužb predvidenih hospitalizacijah začne povečevat v prihodnjih dneh in bo doseglo vrh okrog 2. februarja. To naj bi bilo okoli 900 postelj. Če pa se bo reprodukcijsko število še povečalo, se pa to število lahko ponovno približa 1.100 postelj. Pri številu postelj na intenzivni terapiji je prišlo v začetku tega leta do manjšega znižanja, s 190 je prišlo v tem zadnjem tednu na okoli 150, kar je tudi današnje število. Vindišar je danes napovedal, glede na projekcijo, da se nov vrh pričakuje okoli 6. februarja, ko se bo število približalo 200. Če bo reprodukcijsko število višje, se po njegovih besedah lahko ponovno približamo številu 250.

Protokol oseb brez simptomov

Protokol omogoča v trenutnih razmerah dostopnost do PCR-testov, “ki predstavljajo zlati standard pri potrjevanju okužb s SARS-COV-2 in so se mu nekatere države že odpovedale,” je dejal Vindišar. Predstavil je protokol oseb brez simptomov. “To so osebe, ki opravljajo danes množično testiranje na različnih točkah. Za vse te osebe je predvideno, da se opravi hitri antigenski test pri izvajalcih oziroma da se opravi hitri antigenski test po principu samotestiranja,” je pojasnil Vindišar in dodal: “V primeru negativnega izvida rečemo, da je oseba brez okužbe s SARS-COV-2. V primeru pozitivnega izvida pa gremo po protokolu na PCR-testiranje, seveda ob pogoju, da oseba dokaže, da je to testiranje opravila bodisi s fotografijo samega testa oziroma test prinese s seboj in zraven potrdi tudi identiteto. Asimptomatske osebe za dostop do PCR-ja nujno potrebujejo hitri antigenski test, ki mora biti pozitiven.”

Protokol za osebe z respiratornimi okužbami

Osebe z respiratornimi okužbami pa razdelijo v dve skupini. V prvi skupini so posebej ranljive skupine, kronični bolniki, imunokompromitirani, nosečnice in otroci. Vse te osebe obvestijo osebnega zdravnika oziroma ga obiščejo. In ta zdravnik jih bo naročil na PCR-testiranje. Za vse ostale je predvideno, da opravijo hitro antigensko testiranje ali samotestiranje. Če so pozitivni, se po že znanem protokolu naročijo na PCR-testiranje. “V primeru, da je pri simptomatski osebi, torej osebi, ki ima simptome respiratorne okužbe in hitri antigenski test negativen, se ta oseba kljub temu izolira in ostane v izolaciji do tri dni,” je povedal Vindišar. V tem času lahko oseba koristi bolniško. Če se težave nato nadaljujejo, obvesti ali obišče osebnega zdravnika ter se ponovno naroči na PCR-testiranje. Če pa težave izzvenijo, pa lahko rečemo, da oseba ni okužena s covidom. Tudi če je PCR-test negativen, rečemo, da je oseba brez okužbe s covidom, če pa je pozitiven, pa se mora oseba izolirati za deset dni in pridobi veljavno QR-kodo.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.