06:08, čet, 25. Apr

Vinko Merc bo moral v zapor





Mariborsko višje sodišče je potrdilo sodbo prvostopenjskega sodišča, ki je nekdanjega vodjo oddelka za okolje in prostor na mariborski upravni enoti Vinka Merca zaradi nezakonito pridobljene odpravnine obsodilo na 15 mesecev zapora, pišejo mediji. Merc, ki bo zaprosil za alternativno prestajanje kazni, bo ob tem moral vrniti 121.754 evrov.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Kot izhaja iz maja lani razglašene obsodbe, je Merc leta 2002 člane nadzornega sveta takratnega mariborskega tekstilnega podjetja Merinka napeljal k zlorabi položaja in se na ta način nezakonito dokopal do odpravnine.

Merc je za časnik Večer napovedal, da bo s pomočjo svojega zagovornika Matjaža Jugovca vložil zahtevo za varstvo zakonitosti na vrhovno sodišče. Da odločitve o izrednem pravnem sredstvu ne bi pričakal v zaporu, pa univerzitetni diplomirani pravnik razmišlja o predlogu sodišču, da mu kazen zapora nadomesti z delom v splošno korist.

Očitki tožilstva so se nanašali na čas, ko je bil Merc leta 2002 sedem mesecev direktor Merinke. Ob odhodu s tega položaja si je dal po mnenju sodišča nezakonito izplačati 121.754 evrov odpravnine, in sicer tako, da je tri nadzornike – Janka Repiča, Zorana Grobelška in Marjana Gamseta – nagovoril, da so z njim podpisali sporazumno odpoved, čeprav so vedeli, da nadzorni svet o tem ni nikoli sprejel nobenega sklepa.

Vsi trije so bili sprva skupaj z Mercem na zatožni klopi, a so kmalu priznali, da so zlorabili položaj, zaradi česar so jih doletele pogojne zaporne kazni, še pišejo mediji.

Nekdanji vodja oddelka za okolje in prostor na mariborski upravni enoti je bil eden od pridržanih v odmevni policijski preiskavi maja 2011, v kateri se je znašel tudi takratni mariborski župan Franc Kangler. V priporu je preživel tri tedne, osumljen pa je bil jemanja podkupnine pri izdajah gradbenih dovoljenj, sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje ter zlorabe uradnega položaja ali pravic.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.