07:30, sob, 20. Apr

Virtualni karierni sejem za osnovnošolce uspel, ta teden je na vrsti še sejem za srednješolce





Virtualni karierni sejem – sejem poklicev in izobraževanja za osnovnošolce, ki je potekal med 15. in 21. novembrom 2021, je presegel pričakovanja z več kot 12.000 obiskovalci iz Maribora, Podravske regije in ostalih razvojnih regij. Skupaj so opravili približno 765.000 ogledov.

Srednješolski sejem za regijo Vzhodne Slovenije

V tem tednu nadaljujejo izvedbo kariernega sejma za srednješolce, na katerem se bo predstavilo 128 razstavljavcev (delodajalcev, visokošolskih ustanov in podpornih organizacij za mlade). Virtualni karierni sejem – sejem poklicev in izobraževanja 2021 prehaja v zadnji, drugi teden izvedbe, ko se dijakom predstavljajo delodajalci, visokošolske ustanove in podporne organizacije za mlade. Posebnost letošnjega sejma je ta, da poteka za območje kohezijske regije Vzhodna Slovenija, dostopen pa je tudi v ostalih razvojnih regijah. Organizator letošnjega virtualnega kariernega sejma je Fundacija za izboljšanje zaposlitvenih možnosti PRIZMA, organizacija dogodka pa poteka v sodelovanju z Mestno občino Maribor, Univerzo v Mariboru, Zavodom RS za zaposlovanje, Štajersko gospodarsko zbornico, Območno obrtno-podjetniško zbornico Maribor in Mladinskim kulturnim centrom Maribor.

Karierna svetovalnica in Živa knjižnica

Srednješolci si lahko sejem ogledajo v devetih tematskih dvoranah, med temi je na razpolago tudi Karierna svetovalnica za pogovore s kariernimi svetovalci in Živa knjižnica za pogovore s predstavniki poklicev, »v živo«. Mladim za kvalitetno preživljanje prostega časa predstavljajo virtualno dvorano Mladi Maribor, ki združuje vsebine s področja mladinskih dejavnosti, prostovoljstva, kulture in športa v Mariboru. S pomočjo istoimenske aplikacije Mladi Maribor je mogoče sejem tudi obiskati.

V novi Karierni svetovalnici lahko obiskovalec izbere svetovalca

Ustvarjanje virtualnih in fizičnih prostorov

Župan MO Maribor Aleksander Saša Arsenovič je ob začetku srednješolskega dela sejma dejal: “Z obiskom osnovnošolskega dela kariernega sejma sem zelo zadovoljen. Že v lanskem letu je obisk presegel vsa pričakovanja, letos pa se je obisk še povečal. Po številu ogledov smo samo v dveh dneh presegli število ogledov iz lanskega leta, mladi se na sejmu zadržujejo dlje časa in se nanj tudi vračajo. V virtualnem okolju nastaja sodoben karierni prostor, ki povezuje mlade s ključnimi deležniki na področju dela in izobraževanja. Na razpolago so jim tudi vsebine, ki jih mesto sofinancira za kvalitetno preživljanje prostega časa. Prizadevamo si torej za ustvarjanje virtualnih in fizičnih prostorov, da bi mladi v Mariboru in širši regiji ustvarjali kariero, se počutili tukaj doma ter hkrati občutili »svet na dlani«. Ob začetku srednješolskega dela sejma pozivam vse dijake, da izkoristijo priložnost, se udeležijo virtualnih dogodkov in najdejo najboljše zase.”

Raziskovanje preglednega virtualnega središča

Dušanka Lužar Šajt, direktorica Fundacije za izboljšanje zaposlitvenih možnosti PRIZMA, ustanova, ki organizira letošnji virtualni karierni sejem, je dodala: “Veseli me, da smo z dogodkom k sodelovanju povezali ključne deležnike iz javne, izobraževalne in gospodarske sfere ter tako dokazujemo, da je virtualna oblika druženja primer dobre prakse v Sloveniji, s katerim prispevamo k razvoju kariere mladih. Dijakom iz območja celotne kohezijske regija Vzhodna Slovenija želim prijetno raziskovanje virtualnega sejmišča, tako da obiščite razstavne prostore fakultet in višjih strokovnih šol ter se povežete z delodajalci za morebitno sodelovanje v času izobraževanja ali za zaposlitev.”

Ponudba in povpraševanje za karierno orientacijo mladih

Z Virtualnim karierni sejmom – sejmom poklicev in izobraževanja nastaja nov karierni prostor, ki združuje ponudbo in povpraševanje na področju karierne orientacije mladih. Gre za rezultat sodelovanja ključnih deležnikov, ki jih povezuje lokalna skupnost. Srednješolski del letošnjega kariernega sejma bo potekal vse do 28. novembra, preko vstopne strani www.karierni-sejem.si.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.