17:19, sre, 4. Sep

Višje sodišče potrdilo: Krek in NIJZ morata plačati kazen





Višje sodišče je danes potrdilo, da morata Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in njegov takratni direktor Milan Krek plačati globo zaradi neustrezno izvedenih postopkov javnega naročanja. Okrajno sodišče je sicer to razsodilo lani decembra.

Nekdanji direktor NIJZ Milan Krek mora plačati globo 1.000 evrov, NIJZ pa 40.000 evrov, poroča portal 24ur.com.

NIJZ je namreč avgusta 2021 sklenil pogodbi za izvajanje storitve klicnih centrov za iskanje kontaktov in za izvajanje IT-podpore klicnim centrom, in sicer po poročanju portala svet24.si za 1,97 milijona evrov brez DDV oziroma 2,3 milijona evrov z davkom. Posel so predali mlademu brežiškemu podjetju City Connect, in sicer, po poročanju portala svet24.si, predhodno, brez predhodne objave javnega razpisa.

NIJZ nato na portalu javnih naročil ni objavil, zakaj je bilo izbrano to podjetje, niti njegovih referenc ali obsega dela. Zapisali pa so, da je bil tak postopek potreben “zaradi skrajne nujnosti”.

Okrajno sodišče je navedlo, da pogoji za tak postopek niso bili izpolnjeni, saj ni obstajala skrajna nujnost kot posledica nepredvidenih dogodkov. Milan Krek in NIJZ sta se sicer na sodišču zagovarjala na nujnost takega postopka zaradi širjenja epidemije, ker ga sicer naj ne bi mogli uspešno izpeljati.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.