08:50, pet, 29. Mar

Visokošolski sindikat zaradi nesposobnosti reševanja stavkovnih zahtev poziva ministra k odstopu





Visokošolski sindikat in vlada sta po več tednih pogajanj uskladili besedilo stavkovnega sporazuma, nazadnje pa je sindikat izvedel, da minister Igor Papič mandata za pogajanja o številnih že dogovorjenih tematikah sploh nima. Ker do stavkovnega sporazuma ni prišlo, zahtevajo ministrov odstop, hkrati pa bodo nadaljevali s stavkovnimi aktivnostmi.

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil predsednik Visokošolskega sindikata Slovenije (VSS) Gorazd Kovačič, se je sindikat pol leta pogajal o stavkovnih zahtevah. Kazalo je dobro, dogovorili so se o marsičem in to zapisali v zapisnike, v zadnjem času pa je vlada “kar naprej požirala dano besedo”. “Na pogajanjih smo se določene stvari dogovorili, pa jih v predlogih celovitega stavkovnega sporazuma ni bilo več,” je dejal. Vrhunec pa je bil, ko so izvedeli, da minister za visoko šolstvo Igor Papič mandata za pogajanja o številnih že dogovorjenih tematikah pravzaprav sploh nima. “K besedilu, ki je bilo sicer precej okleščeno, vlada ni dala soglasja, ker se je vmešalo neko drugo ministrstvo,” je povedal.

Med drugim bodo odločno vztrajali pri štirih ključnih zahtevah

To je za sindikat dokončna potrditev, da vlada nima kredibilnosti in da ji ne morejo zaupati. Zato po njegovih besedah ne morejo pristajati na kakršnekoli kompromise, s katerimi bi katero od njihovih stavkovnih zahtev preložili v prihodnost. Zahtevajo, da v kratkem času pride do stavkovnega sporazuma, ki bo konkretno reševal vse njihove zahteve v kolektivni pogodbi in s konkretnim datumom, je dejal. Ocenil je, da bi morala vlada že v tem tednu poslati VSS resno ponudbo in se najkasneje v prihodnjem tednu dogovoriti za naslednji krog pogajanj. Če ne bo jasnih premikov in resnosti, potem ni druge možnosti, kot da se odločijo za stavko, je dejal Kovačič.

Med drugim bodo odločno vztrajali pri štirih ključnih zahtevah. Glede na dogovor iz leta 2002 in spremembe zdravniških delovnih mest, do katerih je prišlo v vmesnem obdobju, mora orientacijsko delovno mesto “docent” pridobiti sedem plačnih razredov, s čimer bo dosežena tudi primerljivost celotnega razpona možnih napredovanj in uskladitev pedagoških delovnih mest na univerzi z raziskovalnimi, orientacijsko delovno mesto za vsa delovna mesta na univerzah, tudi skupine J, H in B, nov nabor, ločen od ostalih dejavnosti delovnih mest v skupini J, in ožji samostojni plačni steber za visoko šolstvo in raziskovalno dejavnost.

Ni opravil svojega dela?

Ob tem je Kovačič spomnil na stavkovni sporazum, ki ga je vlada sklenila s Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), ki ga v VSS ne sprejemajo. Po njegovem mnenju je nenavadno, da je vlada Svizu za nižje ravni izobraževanja na lastno pobudo ponudila celo en plačni razred več od njegovih zahtev. Ker so učitelji nedavno pridobili tudi nov naziv, z napredovanji sežejo en plačni razred pod izrednega profesorja.

Minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Papič “ni opravil svojega dela, niti potrebnih pogovorov znotraj vlade”, da bi dobil zeleno luč za tisto, kar so se dogovorili za pogajalsko mizo, pravijo v VSS. Namesto tega se je pred koncem pogajanj “popolnoma umaknil iz vladne pogajalske skupine oziroma se skril”. V sindikatu ga razumejo kot “neresnega in nesposobnega za urejanje problemov in potreb dejavnosti, za katero skrbi”, zato so ga danes pozvali k odstopu.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.