14:13, čet, 4. Jul

Vlada bi z desetimi milijoni podprla proizvodno cono Hoče-Slivnica





Vlada bo predvidoma na četrtkovi seji obravnavala dopolnitev sklepa o dodatnih začasnih ukrepih razvojne podpore za problemska območja z visoko brezposelnostjo. Kot je razvidno iz gradiva, gre za 9,8 milijona evrov, ki bi jih namenili za vzpostavitev proizvodne cone v občini Hoče-Slivnica, torej območje, ki ga ponujajo Magni International.

FOTO: www.mojvideo.com
FOTO: www.mojvideo.com

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je ob robu današnjega srečanja z župani v Gorišnici na vprašanje v tej zvezi potrdil, da je bil danes seznanjen s predlogom gospodarskega ministrstva. S strokovnimi službami svojega ministrstva bo predlog še preučil, je dejal, “vsekakor pa iščejo načine, da se tej investiciji omogoči, da bo zaživela”.

minister gaspersic

V obrazložitvi vladnega predloga je med drugim zapisano, da se je pri dosedanjem izvajanju ukrepov razvojne podpore na območju Maribora s širšo okolico in privabljanju investitorjev pokazalo, da na tem območju ni pripravljenega zemljiškega kompleksa, ki bi ga bilo mogoče ponuditi večjim investitorjem.

Čeprav Magna, ki naj bi na tem območju načrtovala vzpostavitev proizvodnje in zaposlitev okoli 3000 ljudi, v predlogu ni omenjena, so v program umestili vzpostavitev proizvodne cone v občini Hoče-Slivnica, ki jo bo finančno podprla vlada.

Gre za območje med mednarodnim letališčem Edvarda Rusjana in industrijsko cono v Hočah, ki je neposredno ob avtocestnem križišču dveh pomembnih evropskih prometnih koridorjev, ki povezujeta Dunaj, Budimpešto, Zagreb in Ljubljano. Ob tem poudarjajo idealen prostor v velikosti okoli 100 hektarjev, ki se lahko pohvali z odlično geostrateško lokacijo za vzpostavitev proizvodne cone oziroma za izvajanje dejavnosti večjih domačih ali mednarodnih podjetij.

Da naj bi se graška Magna Steyr, ki je del avtomobilskega giganta Magna International in v prihodnjih dveh letih načrtuje zaposlitev 3000 novih ljudi, resno spogledovala s selitvijo dela proizvodnje in postavitvijo večjega ličarskega obrata, je nedavno prvi poročal Večer. V občini Hoče-Slivnica so medtem že začeli s postopki za spremembe prostorskega načrta, na ministrstvu za gospodarski razvoj pa doslej načrtov niso želeli komentirati.

Čeprav je bil v nedavnem pogovoru za Večer o vsem skupaj skrivnostnem tudi premier Miro Cerar, pa je vseeno povedal, da je gospodarsko ministrstvo v tej zvezi veliko na terenu, gre za vprašanje zemljišč in dovoljenj, zato je postopke treba pospešiti.

Kot je še dejal, je zaradi interesa vlade in lokalnega okolja, da zadeve pripeljejo do konca, smiselno o projektu v tej fazi čim manj govoriti. Vlada si sicer po njegovih besedah z vsemi razpoložljivimi možnostmi v okviru zakonodaje prizadeva, da bi v Maribor in okolico pripeljali tuje investitorje in več delovnih mest.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.