01:18, ned, 25. Sep

Vlada bo znova sprejela spremembe vezane na karanteno

Vlada bo predvidoma danes obravnavala spremembe odloka o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku z osebo, okuženo s koronavirusom, je v četrtek napovedal minister za zdravje Janez Poklukar. Kot je dejal, bodo novosti v veljavo najverjetneje stopile v prihodnjem tednu, javnosti pa naj bi jih skupaj z epidemiologi predstavili že danes.

Kot je namignil Poklukar, bi se spremembe lahko nanašale na odrejanje karanten v šolstvu

Na vprašanje glede možnosti zapiranja šol zaradi pospešenega širjenja koronavirusa je v četrtek ob obisku cepilne točke v Laške namreč odgovoril, da bodo šole, če bo treba zapirati družbo, gotovo na vrsti zadnje. Sam pa verjame, da bo k nadaljnjemu delovanju šol prispevala tudi današnja sprememba na področju karanten.

Razmere v šolah so zaradi okužb zelo resne, je v sredo za STA opozoril predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije Gregor Pečan.

Težave po njegovih besedah povzroča predvsem novo pravilo, da mora učitelj v karanteno, če je bil 15 minut v istem prostoru kot okužen učenec, medtem ko je bil prej ta čas 45 minut. Ali bo torej do sprememb prišlo tudi pri odrejanju karanten učiteljem, še ni znano.

V javnosti se je v četrtek špekuliralo tudi o možnosti skrajšanja odrejenih karanten iz obstoječih sedem na pet dni. A po neuradnih informacijah STA do krajšanja odrejenih karanten danes še ne bo prišlo.

Pred tem je vlada na predlog epidemiologov karantene sicer že skrajšala z 10 na sedem dni. Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek je prejšnji teden za N1 dejal, da bi se lahko dolžina odrejenih karanten skrajšala na pet dni, a ne dokler omikron v Sloveniji ne bo prevladujoča različica koronavirusa.

Iz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZLOH) so v četrtek STA sporočili, da je delež različice omikron v pozitivnih PCR-testih, potrjenih v njihovih laboratorijih, približno 90-odstoten. To pomeni, da je v Sloveniji še vedno prisotna tudi različica delta.

vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *