07:17, sre, 3. Jul

Vlada med drugim v širjenje timov fizioterapije





Vlada je na seji izdala novelo uredbe o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja. Ta med drugim predvideva širjenje timov fizioterapije, povečanje deleža prospektivnih programov v bolnišnični obravnavi, financiranje paliativne obravnave otrok in plačevanje celične terapije z lastno napravo CAR-T, so sporočili z vlade.

Predlog uredbe se po navedbah ministrstva za zdravje osredotoča na izboljšanje dostopnosti in financiranja zdravstvenih storitev za posebej ranljive skupine.

Med drugim je predvideno povečanje timov fizioterapije v javnih zavodih, ki prioritetno temeljijo na že zaposlenem kadru brez programa. Tako bo v javnem zdravstvu s 1. julijem dostopnih dodatnih 69 fizioterapevtov.

Na področju fizioterapije so čakalne dobe namreč razmeroma dolge, na storitev pa čaka veliko ljudi. S 1. januarjem je hkrati prenehal veljati ukrep interventne zakonodaje, ki je tudi na tem področju omogočal plačilo čisto vseh opravljenih storitev. Ob dodatnih fizioterapevtih pa bo na tem področju znova omogočeno plačevanje po realizaciji, torej plačevanje vseh opravljenih storitev.

Z novelo uredbe je načrtovano povečanje deleža prospektivnih programov v planu akutne bolnišnične obravnave. Pri koncesionarjih je predvideno povečanje deleža teh programov na 100 odstotkov, pri javnih zdravstvenih zavodih pa na 50 odstotkov. Plačilo izvajalcem bo tako po navedbah ministrstva bolj jasno opredeljeno. Pri prospektivnih programih gre za vnaprej načrtovane posege, eden takih je denimo operacija kolena.

Načrtovano je povečanje odstotka plačanega preseganja ambulantnega programa za prve preglede v specialistični zunajbolnišnični dejavnosti.

Novela uvaja tudi financiranje paliativne obravnave otrok na vseh ravneh zdravstvene dejavnosti. V dodatnih enajstih zdravstvenih domovih pa uvaja time družinske obravnave za zdrav življenjski slog za boj proti čezmerni hranjenosti in debelosti otrok in mladostnikov.

Uvaja se podporo novim centrom za duševno zdravje otrok, ki bodo nudili pomoč in podporo mladim ter opredeljuje ustrezno financiranje razvojnih ambulant s centri za zgodnjo obravnavo na primarni ravni, ki so namenjeni tako otrokom kot odraslim.

Ob tem novela širi program najzahtevnejših posegov pri otrocih s prirojenimi srčnimi napakami v okviru Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Za ljubljanski UKC je predvideno tudi financiranje celične terapije z lastno napravo CAR-T.

Predvidena so dodatna sredstva za sodobne obloge za oskrbo kroničnih ran v socialnovarstvenih zavodih.

Ukrepi novele uredbe vključujejo tudi dodatna sredstva za cepiva proti ošpicam, mumpsu, rdečkam, noricam in klopnemu meningoencefalitisu (KME), pa tudi povečanje cen kolonoskopij v okviru programa Svit. Uvajajo se nove vsebine in spremembe cen v okviru implantoloških protetičnih storitev in stomatoloških kirurških storitev.

Novela uvaja tudi spremembe izračunov programov nujne medicinske pomoči, korekcijo standarda enote za hitre preglede ter opredeljuje triažo v satelitskih urgentnih centrih na primerljiv način kot v urgentnih centrih.

Uvaja se še plačilo magistralnega zdravila lutecij za zdravljenje nevroendokrinih tumorjev v UKC Ljubljana.

Predvidena poraba sredstev v letu 2024 naj bi ostala v okviru, določenem z odlokom o okviru za pripravo proračunov sektorja države za obdobje od 2024 do 2026 za leto 2024. “Porabo bomo spremljali mesečno, in če bo presegla načrtovani obseg, bomo predlagali spremembe ali uvedli ukrepe, ki bodo zagotovili porabo znotraj določenih okvirjev,” so napovedali na ministrstvu.

Uredbo o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, zmogljivostih, potrebnih za njegovo izvajanje, in obsegu sredstev za leto 2024 je vlada sprejela v februarju.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.