22:16, ned, 28. Jul

Vlada o koncesijah za termalno vodo in dimnikarskih storitvah





Vlada bo danes predvidoma sprejela uredbe o koncesiji za rabo termalne vode za prvih devet od 22 zdravilišč, ki še nimajo koncesije. Na dnevnem redu je tudi predlog zakona o dimnikarskih storitvah, v skladu s katerim se te ne bi več izvajale kot obvezna državna gospodarska javna služba s koncesijami za posamezna območja.

Foto: STA
Foto: STA

Vlada mora koncesije za rabo termalne vode med drugim podeliti zaradi evropske direktive, opozoril računskega sodišča in neenakopravnega obravnavanja uporabnikov vode. Doslej jih je ministrstvo za okolje in prostor dodelilo štirim uporabnikom, še 22 termalnih kopališč, ki vodo rabijo brez koncesije, pa nanje še čaka.

Na dnevnem redu vlade so uredbe za Terme Maribor, Terme Zreče, Thermano, Terme Dobrna, kopališča Lifeclass Portorož, Hotele Bled, Terme Lendava, Terme Banovci in Terme Paradiso.

Ministrstvo meni, da je predlagani način izračuna koncesnin stimulativen za družbe, hkrati pa omogoča ohranjanje dobrega stanja voda. Predstavniki zdravilišč po drugi strani opozarjajo, da je predlagana višina koncesnin previsoka in da lahko ogrozi njihovo poslovanje.

Vlada ima na dnevnem redu tudi predlog zakona o dimnikarskih storitvah, ki je v javnosti sprožil veliko polemik. Predvideva namreč, da se dimnikarske storitve ne bi več izvajale kot obvezna državna gospodarska javna služba s koncesijami za posamezna območja, ampak bi uvedli licenčni sistem in možnost proste izbire izvajalca dimnikarskih storitev.

Proti predlaganim spremembam so dimnikarji, združeni pod okriljem obrtno-podjetniške in gospodarske zbornice, ki predlagajo, naj se obstoječi sistem ohrani do izteka vseh koncesij, torej še tri leta. V več civilnih iniciativah po drugi strani opozarjajo, da sedanja ureditev omogoča monopol in zlorabe, predlog zakona pa stanje po njihovem celo še poslabšuje.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.