00:18, ned, 14. Jul

Vlada odloča tudi o brezplačnem vrtcu za drugega otroka





Vlada bo danes med drugim obravnavala novelo zakona o vrtcih. Predlog ponovno uvaja brezplačni vrtec za drugega otroka, ki je hkrati s starejšim vključen v vrtec, pa tudi za tretjega in nadaljnje otroke iz iste družine. Rešitve zagotavljajo učinkovitejše delovanje šolskih inšpektorjev v praksi in določajo stroge sankcije za kršitve zakonodaje.

Slika je simbolična.

Predlog novele predvideva sankcije za kršitev tistih določb zakona o vrtcih, ki opredeljujejo pogoje za opravljanje dejavnosti predšolske vzgoje. Predpisuje najvišji normativ števila otrok v kombiniranem oddelku, kršitev tega normativa pa je prekršek, za katerega se lahko izreče predpisana globa. Obenem predlog dograjuje institut varuha predšolskih otrok na domu. V njem so med drugim določena pravila za nadomeščanje odsotnega varuha ter obveznost varuha, da ima s starši otrok sklenjene pogodbe in da vodi evidenco otrok, ki jih varuje na domu.

Prav tako predlog prepoveduje fizičnim in pravnim osebam, ki niso vpisane v razvid izvajalcev javno veljavnih programov ali v register varuhov predšolskih otrok, opravljanje dejavnosti predšolske vzgoje in varstva otrok. Za kršitev te prepovedi predlog določa stroge sankcije, in sicer takojšnjo prepoved opravljanja dejavnosti ter globo v razponu od 5000 do 10.000 evrov. Predlagane spremembe naj bi odpravile pomanjkljivosti, ki so se izpostavile v primeru nepravilnosti v zasebnem vrtcu Kengurujčki.

Ne nazadnje predlog ponovno uvaja brezplačni vrtec za drugega otroka, ki je hkrati s starejšim vključen v vrtec. Na novo pa se brezplačni vrtec uvaja tudi za vsakega tretjega in nadaljnjega otroka iz iste družine, čeprav otroci niso hkrati v vrtcu. Vlada posledično pričakuje povečanje deleža vključenosti predšolskih otrok v vrtce.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.