15:20, pon, 9. Sep

Vlada potrdila Marto Kos za kandidatko Slovenije za evropsko komisarko





Vlada je danes soglasno potrdila nominacijo Marte Kos za kandidatko Slovenije za evropsko komisarko, je na novinarski konferenci po seji vlade sporočil njen podpredsednik Matej Arčon. Predlog bo zdaj obravnaval pristojni odbor DZ, nato bo vlada na dopisni seji kandidaturo še uradno potrdila in posredovala v Bruselj, je pojasnil.

Vlada je o kandidaturi nekdanje podpredsednice Gibanja Svoboda in nekdanje diplomatke odločala, potem ko je v petek od kandidature odstopil Tomaž Vesel.

Mnenje o kandidatki za komisarko, ki pa za vlado ni zavezujoče, bo moral podati še odbor DZ za evropske zadeve. Arčon pričakuje pozitivno mnenje vseh članov odbora. “Pričakujem tudi, da bi bil sklic tega odbora danes ali jutri, da bi časovno lovili predstavitev kandidatke skupaj z resorjem v sredo,” je dodal.

Kateri resor bo dobila Slovenija?

Von der Leyen naj bi namreč že v sredo vodstvu Evropskega parlamenta predstavila sestavo svoje nove komisarske ekipe. Po besedah Arčona je sicer še čas, da Slovenija pošlje ime v Bruselj tudi po sredi.

Kateri resor bo dobila Slovenija, bo po besedah Arčona znano v sredo, ko bo predsednica komisije naznanila razrez resorjev. “Mi pričakujemo, da bomo dobili dober resor, če bo to širitev, bomo zagotovo tudi zadovoljni,” je dejal Arčon na vprašanje, ali Slovenija računa na širitveni resor.

Postopek kandidature in komunikacije je bo besedah Arčona prevzel premier Robert Golob, ki se je v petek tudi sestal s koalicijo. “Do danes je potekal razmislek o potencialnih kandidatih, predsednik vlade je koordinatorko Levice in predsednika stranke SD pred samo sejo vlade tudi seznanil s kandidaturo Marte Kos,” dejal.

Povedal je, da bo kandidatka na željo poslanskih skupin na voljo danes in v torek, da se jim tudi osebno predstavi.

Na vprašanje, kako je Gibanje Svoboda prišlo do kandidatke Marte Kos, ki se je razšla s stranko, je Arčon odgovoril, da je v ospredje treba postaviti interes Slovenije in kvaliteto kandidata. “Mi smo prepoznali, tako kot, sem prepričan, tudi velika večina Slovenk in Slovencev, da bo Marta Kos dostojna in primerna komisarka,” je dejal.

“Osebno menim, da je Marta Kos zelo dobra kandidatka, da ima potrebne kompetence,” je dodal ter spomnil na njene izkušnje v diplomaciji, pa tudi kot direktorice vladnega urada za komuniciranje.
VIR: SRA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.