04:25, ned, 7. Jul

Vlada predlaga shemo enkratne pomoči podjetjem v višini 70 milijonov evrov





Vlada je pripravila predlog zakona o ukrepih za omilitev posledic dviga cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu. “Ukrep je vreden 70 milijonov evrov in bo zajel približno 14.500 gospodarskih subjektov,” je na novinarski konferenci po seji vlade povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Zaradi visokih cen energentov je vlada ocenila, da je potrebna nepovratna pomoč gospodarstvu, predvsem energetsko intenzivnim podjetjem. Vlada je za to določila pogoje, ki jih morajo podjetja izpolnjevati, med drugim, da jim bodo stroški energije letos v primerjavi z letom 2021 narasli za več kot 30 odstotkov.

Upravičenci do pomoči so pravne ali fizične osebe, ki v Sloveniji od decembra 2021 opravljajo gospodarsko dejavnost, imajo vsaj pet zaposlenih in so imele v strukturi poslovnih odhodkov v letu 2019 vsaj pet odstotkov stroškov energije in hkrati vsaj 10.000 evrov stroškov za ta namen.

Upravičenci bodo morali do konca marca na finančno upravo predložiti izjavo, finančna uprava pa bo pomoč v enkratnem znesku izplačala do 20. aprila. Če bo upravičenec naknadno ugotovil, da je zaprosil za preveč sredstev, jih bo moral vrniti do konca januarja prihodnje leto, je povedal minister in podpredsednik vlade Počivalšek.

Shemo pomoči mora odobriti Evropska komisija

Višina pomoči bo odvisna od prihodkov od prodaje in deleža stroška energije v poslovnih odhodkih. “Pričakujemo, da bo najnižji znesek pomoči 50 evrov, najvišji pa dva milijona evrov,” je povedal minister. Višina pomoči pa ne bo smela presegati 60 odstotkov nastale škode zaradi povišanja cen energentov.

Zakon ureja pomoč tudi pomoč na področju kmetijstva. Za ta ukrep je predvideno 25 milijonov evrov. Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja bo na podlagi podatkov v 30 dneh od uveljavitve predpisa odpremila informativno odločbo.

Finančno nadomestilo se bo podelilo v obliki pavšala na hektar zemljišča glede na vrsto dejanske rabe, in sicer za trajno travinje 49 evrov, trajne nasade 138 evrov in orna zemljišča 108 evrov. Najmanjša skupna upravičena površina zemljišč za trajne travinje je en hektar, za trajne nasade 0,25 hektara, za orna zemljišča pa 0,5 hektara. Največja skupna upravičena površina za finančno nadomestilo je 100 hektarjev kmetijskih zemljišč v uporabi.

Dodatni ukrepi so za vse uporabnike, tudi za gospodarstvo, nižje omrežnine in trošarine. Tarifne postavke za distribucijskega operaterja za obračunsko moč in prevzeto delovno energijo se za vse odjemne skupine od februarja do konca aprila znižujejo na nič. Vlada je na današnji redni seji izdala uredbo, s katero se bodo za polovico nižji zneski trošarine za električno energijo uporabljali od 1. februarja, znižujejo pa se tudi trošarine za energente.

“Verjamem, da bo ta pomoč pomagala prebroditi težave podjetjem in kmetijskim gospodarstvom na srednji rok, dokler se cene energentov ne umirijo,” je ocenil Počivalšek. Te težave pa nam po njegovih besedah služijo tudi kot opomnik, zakaj se je treba preoblikovati v digitalno in zeleno. “Pozivam podjetja, naj izkoristijo vse razpise, ki smo jih in jih bomo pripravili,” je sklenil.

Tudi minister za obrembo in podpredsednik vlade Matej Tonin je ocenil, da je vlada po 10 protikoronskih zakonih pravi čas pripravila še energetski paket, skupaj z ukrepi za gospodinjstva težak približno 200 milijonov evrov. “Vlada bo, ko bo treba, vedno odreagirala,” je poudaril.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.