14:15, ned, 1. Okt

Vlada prenehala s financiranjem Slovenske tiskovne agencije

Vlada je na včerajšnji dopisni seji pritrdila odločitvi Urada za komuniciranje (Ukom), da preneha financirati Slovensko tiskovno agencijo (STA). Sklep so v sporočilu za javnost po seji vlade zamolčali, poroča Dnevnik.

VIR: gov.si

Po zakonu o Slovenski tiskovni agenciji (STA) je vlada v imenu ustanovitelja, Republike Slovenije, dolžna zagotoviti “primerno financiranje za celovito in nemoteno izvajanje javne službe na podlagi letnega poslovnega načrta STA.” Iz letnega poročila za leto 2019 je razvidno, da je STA lani od vladnega Urada za komuniciranje (Ukom) kot nadomestilo za opravljanje javne službe dobila slabih dva milijona evrov, skoraj enak znesek pa je dosegla s prodajo svojih storitev na domačem in tujem trgu.

Nedopusten način označevanja njihovih novinarjev

Kot zapišejo na pri Dnevniku, naj bi bilo v dopisu razvidno, da so od direktorja STA zahtevali pojasnila glede poročanje o konkretnih temah in odzivih vlade. Tako je Urbanijo zlasti zanimal odziv STA na Janševo twittanje, v katerem je premier agencijo označil za “nacionalno sramoto, eklatantno zlorabo imena, ki ga nosi”. V STA so takrat ocenili, da je takšen način označevanja dela njihovih novinarjev nedopusten, neargumentiran in daleč od drže, ki bi jo pričakovali od premierja, še navaja Dnevnik.

Dnevnik poroča tudi, da se je Ukom zdaj odločil, da finančnih obveznosti do nacionalne tiskovne agencije ne bo več izpolnjeval. Tako STA novembra ni dobila niti mesečnega nakazila za opravljanje javne službe v letu 2020 niti plačila za oktober po letni tržni pogodbi.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

Triglav