15:53, sob, 20. Apr

Vlada še brez odločitve o nekaterih ključnih ukrepih, tudi o pouku prihodnji teden





Vlada sinoči še ni sprejela končne odločitve o tem, kako bo prihodnji teden potekal pouk v šolah ali o drugih ukrepih, vezanih na epidemijo covida-19, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje. Podatki NIJZ sicer dajejo upe, da bi najmlajši morda lahko odšli v šole še v treh regijah.

Po državi se sicer množijo zahteve po odprtju šol in sprostitvi dodatnih gospodarskih dejavnosti. Po informacijah medijev naj bi vlada sinoči razpravljala o različnih predlogih upravljanja epidemije in sproščanja ukrepov, med drugim naj bi bil na mizi predlog, da bi se odslej državo, ko gre za razvoj epidemije, spremljalo kot celoto in ne več po statističnih regijah. Tako naj bi bil med drugim na mizi tudi predlog, da bi odprli šole v celotni državi. A kot kaže soglasja o teh vprašanjih še ni.

Ministrska ekipa bo z obravnavo ukrepov za zamejitev širjenja epidemije novega koronavirusa nadaljevala v četrtek. Predvidoma pa naj bi po vladi odločitve javnosti predstavil predsednik vlade Janez Janša.

Sodeč po zadnjih podatkih se v črno fazo uvrščata le še dve regiji

Glede na podatke Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) bi se sicer rdečim regijam lahko znova pridružili obalno-kraška in zasavska, prvič tudi goriška regija. Zasavsko regijo bi po statistiki lahko uvrstili celo v oranžno fazo, vendar bi morali biti ob kriterijih za regije izpolnjeni tudi tisti na nacionalni ravni.

Sodeč po zadnjih podatkih se v črno fazo uvrščata le še dve regiji, posavska in jugovzhodna Slovenija, pa še slednja je po 7-dnevnem povprečnem številu okuženih tik pred mejo, ki jo je v načrtu sproščanja protikoronskih ukrepov za prehod v rdečo fazo določila vlada.

Upoštevajo tudi v katero smer gre epidemiološki položaj

Vlada je v včerajšnji objavi na Facebooku izpostavila, da 7-dnevno povprečno število v enem dnevu odkritih novih okužb po podatkih NIJZ znaša 1179 (v torek je znašalo 1218). Število oseb, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo zaradi covida-19 včeraj znaša 1012 (v torek 1032).

Kot pa je prejšnji teden pojasnil premier Janša, ob odločanju o morebitnem sproščanju ali zaostrovanju ukrepov ne upoštevajo le sedemdnevnega povprečja na presečni dan, pač pa tudi trend oz. v katero smer gre epidemiološki položaj.

V regijah, ki so rdeči fazi, so vrtci odprti, pouk za učence prvega triletja osnovnih šol pa poteka v šolah. Poleg trgovin z živili, lekarn, kmetijskih trgovin in še nekaterih izjem so v teh regijah odprte tudi specializirane prodajalne z otroškim programom, vulkanizerske, avtomehanične, avtoličarske ali avtokleparske delavnice ter delavnice za popravilo koles, pa tudi knjižnice, muzeji in galerije.

Ponekod so šole zaprle vrata

Glede na epidemiološko sliko so bili sproščanja ukrepov, kot je predvideno za rdečo fazo, v prvem tednu deležni v devetih statističnih regijah (osrednjeslovenski, gorenjski, primorsko-notranjski, obalno-kraški, koroški, podravski, pomurski, savinjski in zasavski regiji). A že po tednu dni sta obalno-kraška in zasavska regija zdrsnili nazaj v črno fazo. V teh dveh regijah so tako kot v jugovzhodni, goriški in posavski, v tem tednu znova odprte le nujne trgovine, šole pa so zaprle svoja vrata.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.