07:37, sob, 20. Apr

Vlada sprejela odločitev o odprodaji cepiva





Vlada Republike Slovenije bo odprodala cepivo z lastniškim imenom Spikevax disperzija za injiciranje proizvajalca MODERNA v količini 20.400 odmerkov Avstraliji. Odprodaja predstavlja odziv Republike Slovenije na zaprosilo za pomoč pri pridobivanju dodatnih odmerkov cepiv proti COVID-19 za obvladovanje širjenja virusa SARS CoV-2 in pandemije bolezni COVID-19 v naslednjih šestih kritičnih tednih s strani ministra za zdravje Avstralije 24. avgusta 2021.

Zakon o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti v drugi alineji 78. člena določa, da se lahko postopek razpolaganja s premičnim premoženjem izvede po metodi neposredne pogodbe, če je posamezna vrednost premičnine nižja od 4000 evrov.

Ker posamična vrednost premičnega premoženja ne presega 10.000 evrov se razpolaganje s premičnim premoženjem lahko skladno z 21. členom zakona izvede ne glede na to, da ni vključeno v sklep vlade, v katerem je določena skupna vrednost pravnih poslov razpolaganja s premičninami, ki jih navedeni upravljavci lahko odsvojijo v tekočem letu. Nadalje je v tretjem odstavku 52. člena zakona določeno, da namere o sklenitvi neposredne pogodbe ni potrebno objaviti, če se neposredna pogodba sklepa zaradi pomoči države ob naravni ali drugi nesreči.

Minister za zdravje Avstralije Murphy je 24. avgusta 2021 na srečanju EU HoMs v Canberri zaprosil države članice EU za pomoč pri pridobivanju dodatnih odmerkov cepiv proti COVID 19 za obvladovanje širjenja virusa SARS CoV-2 in pandemije bolezni COVID 19 v njihovi državi v naslednjih šestih kritičnih tednih, ki so ključni za načrtovano implementacijo precepljenosti avstralske populacije. Za zagotovitev tega cilja potrebujejo do 1 milijona dodatnih odmerkov cepiva.

Zaradi zahteve Avstralije, da se nabavljeno cepivo dostavi direktno od proizvajalca, se predlaga, da se navedena količina odproda iz še nedobavljenih količin.

Tako bo transport 20.400 odmerkov cepiva Spikevax disperzija za injiciranje potekal neposredno od proizvajalca MODERNA do prevzemnega mesta v Avstraliji. Zaradi navedenega Slovenija ne bo imela stroškov transporta ali drugih logističnih nalog, vezanih na navedeno odprodajo 20.400 odmerkov cepiva Spikevax Avstraliji.

Republika Slovenija je cepivo nabavila preko skupnega EU javnega naročila za cepiva proti COVID-19. V Republiki Sloveniji je trenutno na razpolago večja količina odmerkov cepiva z lastniškim imenom Spikevax disperzija za injiciranje proizvajalca MODERNA, od dejanskih potreb ter interesa po cepljenju s tem cepivom v naslednjih mesecih. Slednje pomeni, da odprodaja 20.400 odmerkov navedenega cepiva ne bo ogrozila varovanja javnega zdravja prebivalcev Republike Slovenije.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.