12:02, čet, 18. Apr

Vlada sprostila delovanje še nekaterih dejavnosti. Kako bo med prazniki, še ni dorečeno





Vlada je na včerajšnji dopisni seji sprostila delovanje še nekaterih storitvenih dejavnosti po celotni državi, nekaj več pa v regijah z boljšo epidemiološko sliko. V sredo je bilo sicer potrjenih za 207 manj okužb s koronavirusom kot prejšnjo sredo, število odkritih okužb pa se znižuje peti dan zapored. Kako bo med božičnimi prazniki, še ni znano.

FOTO: Pixabay.com

Dovoljeno obratovanje nekaj prodajaln s tehnično robo, drevesnic, vrtnarij ….

Vlada se je odločila, da od sobote do vključno 23. decembra sprosti izvajanje še nekaj dodatnih storitvenih dejavnosti. Tako bo v vseh statističnih regijah dovoljeno obratovanje prodajaln, ki v pretežni meri prodajajo tehnično blago, drevesnic, vrtnarij in prodajaln s storitvami izdelave montaže, popravil in vzdrževanja. Prav tako bo omogočeno opravljanje storitev nege hišnih ljubljenčkov in individualnih, nezdravstvenih svetovalnih in terapevtskih storitev.

V regijah z boljšo epidemiološko sliko še več sprostitev

V regijah, kjer je epidemiološka slika boljša, pa bodo poleg prodajaln, ki v pretežni meri prodajajo oblačila, tekstil in obutev, pri čemer pomerjanje ni dovoljeno, lahko poslovale še knjigarne, papirnice, fotokopirnice ter prodajalne z drobno galanterijo in darilnim programom. Odprte bodo lahko tudi specializirane prodajalne z otroškim programom, omogočeno pa bo tudi opravljanje storitev nepremičninskega posredovanja.

Kako bo med prazniki, še ni znano, zgledovali naj bi se po severnih sosedih

Kako bo z omejitvami po 23. decembru, naj bi bilo znano v prihodnjih dneh. Slovenija pa se bo pri tem zgledovala po dejanjih severnih sosedov, je dejal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Slednji meni tudi, da si Slovenija popolnega zaprtja v času praznikov ne more privoščiti. Na včerajšnji seji je vlada odločila tudi, da bodo med 24. decembrom in 4. januarjem organi državne uprave z namenom izboljšanja epidemiološke slike v državi opravljali samo nujne naloge. Javni uslužbenci bodo nujne naloge opravljali od doma, le izjemoma tudi na delovnem mestu.

Odprava prepovedi verskih obredov ob navzočnosti vernikov

Vlada je odpravila tudi prepoved verskih obredov ob navzočnosti vernikov, a z omejitvami, po katerih bo v verskem objektu, manjšem od 30 kvadratnih metrov, lahko le en verski uslužbenec in en udeleženec, več pa le v primeru, da so iz skupnega gospodinjstva. Slovenski škofje so odločitev vlade, a bo tako vernikom zagotovila pravico do javnega bogoslužja, pozdravili. Svete maše bodo po novih navodilih, ki jih bodo slovenski škofje predvidoma objavili v petek, zopet mogoče od sobote.

Priprave na cepljenje proti covidu-19

Medtem so v polnem teku priprave na cepljenje proti covidu-19, kar je predsednik vlade Janez Janša danes označil za velik zalogaj, ki ga bodo izvedli nekje do začetka poletja. Do 70-odstotne precepljenosti, ki jo je treba doseči za učinek delovanja cepiva, bo po njegovih besedah treba kombinirati pametno uporabo cepiva pri najbolj rizičnih skupinah z veljavnostjo nekaterih omejevalnih ukrepov.

Janša: Slovenija v dobrem položaju za nadaljnje spopadanje z negativnimi posledicami epidemije

Zaradi že do zdaj sprejetih ukrepov je po Janševih besedah Slovenija v dobrem položaju za nadaljnje spopadanje z negativnimi posledicami epidemije. Kot je dejal na vrhu slovenskega gospodarstva, se vlada tudi v tem času trudi, da bi ohranili razvojne potenciale gospodarstva.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.