13:26, čet, 28. Mar

Vlada v postopke za rebalans proračuna





Vlada je danes ugotovila, da je letošnji državni proračun zaradi spremenjenih gospodarskih razmer in nastanka novih obveznosti neuravnotežen, zato je sklenila, da s petkom začasno zadrži izvrševanje letošnjih proračunskih izdatkov, v nadaljevanju pa bodo sledile aktivnosti za rebalans proračuna.

V prvem koraku gre za ukrep zadržanja ter omejevanja izdatkov, ki pa se bo glede na obseg potrebnih sprememb nadaljeval z aktivnostmi za pripravo rebalansa letošnjega proračuna, so v sporočilu po seji vlade pojasnili na ministrstvu za finance.

Z ukrepom začasnega zadržanja izvrševanja proračuna, ki ga predvideva zakon o javnih financah, lahko vlada ustavi prevzemanje novih obveznosti, predlaga podaljšanje pogodbenih rokov plačil in ustavi prerazporejanje proračunskih sredstev, potrebno zaradi prevzemanja obveznosti. Obenem lahko vlada tudi določi, da morajo neposredni uporabniki pridobiti predhodno soglasje ministrstva za finance za sklenitev pogodbe.

Vlada se je že julija lotila priprave predloga proračunov za prihodnji dve leti

Ministrstvo za finance pri tem pripravi predlog obsega in ukrepov začasnega zadržanja izvrševanja v sodelovanju z neposrednimi proračunskimi uporabniki. Ukrepi začasnega zadržanja izvrševanja se morajo enakomerno nanašati na vse neposredne uporabnike.

Vlada se je sicer julija že lotila tudi priprave predloga proračunov za prihodnji dve leti, torej sprememb proračuna za 2023 in proračuna za 2024. Takrat je obravnavala okvirna izhodišča, vsebinski pogovori na podlagi finančnih načrtov ministrstev potekajo avgusta. Obravnava na vladi je po nekaterih napovedih predvidena konec meseca.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.